Eyecatchers: deze stenen mogen niet ontbreken in je tuin!

Kleine sierstenen staan bij iedere tuinliefhebber wel op het netvlies. Het zijn mooie stenen, te gebruiken als decoratie én als ondergrond. Stenen zijn al jarenlang een trend in de tuin, overgewaaid uit Japan. Een tuin met stenen heeft iets magisch. Wil je deze magie écht tot leven brengen? Dan mogen grote stenen en brokken niet ontbreken! Deze voegen niet alleen een extra dimensie toe, maar zijn enorm veelzijdig in het gebruik ervan. Benieuwd? Lees snel verder!

Foto: Hoveniersbedrijf Herman Vaessen Maasbree

Rotsen & Brokken in jouw tuin!

Rotsen en grote stenen worden al jaren gebruikt

In Japan zijn rotsen en stenen de belangrijkste elementen van een tuin. Sterker nog: een tuinontwerp begint met de plaatsing van de stenen. Deze duiden de belangrijkste punten aan, waar vervolgens alles omheen wordt gebouwd. Een mooie, grote rots kan dan ook zeker als pronkstuk midden in de tuin worden geplaatst. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een gedeelte van je tuin op te leuken met stenen. Grote stenen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar zijn ook erg functioneel. Stenen laten namelijk makkelijk water door, en ondersteunen zo het drainerende vermogen van je tuin. Ze zijn bovendien onderhoudsarm; ook niet geheel onbelangrijk als je liever op je luie stoel ligt dan dat je wekelijks moet poetsen.

Enorm veel toepassingen

Eerder gaven wij het al aan: grote stenen zijn op verschillende manieren in te zetten. Dit is meteen de reden waarom wij fan zijn! En daarom delen wij graag een aantal creatieve toepassingen met je. Wees wel gewaarschuwd: na het lezen wil je gegarandeerd aan de slag 😉

Opvangen van hoogteverschillen

Meestal is een tuin niet helemaal vlak. Het kan zelfs zo zijn dat je terras verrassend hoger staat dan de rest van de tuin. Een trap biedt hierbij uitkomst. Dit hoogteverschil kun je ook opvangen met grote rotsen. Plaats de rotsen om de traptreden heen. Let er wel op dat je ze stevig aanlegt! Geef het geheel de tijd om ‘wortels’ te kweken. Hiermee bedoelen wij dat de rotsen goed in de grond vastzitten. Vervolgens kun je plantjes toevoegen, die bijvoorbeeld tussen de rotsen uitkomen. Dit ziet er heel natuurlijk uit en lijkt bijna niet kunstmatig. Jij hebt het gemak van de trap en geniet tegelijkertijd van de massieve rotsen. Een prachtig gezicht!

Kom tot rust bij het water

Genieten van het kalmerende geluid van stromend water. Met een glaasje fris, of misschien een wijntje in je hand, vanuit je relaxte tuinset. Dat klinkt werkelijk als muziek in de oren. Kleine watervallen zijn enorm populair. Deze zie je vaak in de vorm van een beekloop, aangekleed met prachtige stenen, die uitmondt in de vijver. Deze constructie is eenvoudig te creëren met vijverfolie en een goede vijverpomp. De beekloop dient als waterval. Voel je dus vrij om stenen te kiezen die het mooist passen in jouw tuin. Ga bijvoorbeeld voor grote, grijze stenen, of maak een mix van kleine en grote.

Ga voor een complete rotstuin

Ben je écht fan van stenen? Ga dan voor een complete rotstuin! Wij doelen hiermee voornamelijk op de ondergrond. Daar waar je normaal gesproken misschien tegels zou aanleggen, ga je nu voor een mooie mix van stenen. Kies een kleine siersteen, die als basis dient. Misschien vind je het prettig om met halfverharding te werken. Kies vervolgens grotere stenen uit, die je tussen de kleine stenen plaatst. Het is wel belangrijk dat deze iets dieper de grond in gaan, om grote hoogteverschillen te voorkomen. Op deze manier leg je indrukwekkende paden aan, die een stuk interessanter uitzien dan tegels!

Grensaanduidingen met grote stenen

Bloembakken kent iedereen: vierkant, rond, rechthoekig of zelfs driehoekig. Wanneer je een bloembak zelf creëert, ben je heel vrij in het ontwerp ervan. Combineer dit met stenen en je hebt een unieke creatie! Stel als eerst vast waar je de bloemen wilt plaatsen. Zet dit gebied vervolgens af. Plant de bloemen en omhein deze met grote stenen. Je kunt ervoor kiezen om kleinere stenen te stapelen óf om grote stenen een stukje de grond in te zetten. Beide opties zijn leuk. Op deze manier stel je een natuurlijke bloembak samen, die je geheel naar wens kunt vormgeven. Combineer de kleuren van de stenen met de kleuren van de bloemen, of ga juist voor een mooi contrast!

Gebruik de stenen ter decoratie

Ben je meer van de subtiele details? Zet de stenen dan decoratief neer. Bijvoorbeeld tussen de bloemen, in een hoekje op het terras, of als subtiele toevoeging aan het looppad. Kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken!

Enthousiast? Laat je adviseren

Wil je meer weten over de toepassingen van deze stenen? Of wil je graag advies? Bekijk dan welke Terras & Trends vakspecialist er bij jou in de buurt zit!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin