Mijn favorieten

Ruim 60 verkoopadresssen Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

10 tuintips voor de ultieme tuinbeleving

Vind jouw verkooppunt
De ultieme tuinbeleving. Die is voor iedereen anders. Daarom zien tuinen er ook altijd verschillend uit. Een tuin is persoonlijk; het verlengde van jouw woonkamer en persoonlijke visie. Om jou een stukje op weg naar de ultieme tuinbeleving te helpen, hebben wij een expert in huis gehaald: Anne Elverdink.Anne is eigenaar en tuinexpert bij Elverdink Hoveniers. Met meer dan 25 jaar ervaring weet hij als geen ander hoe belangrijk een mooie tuin is. En in deze blog deelt hij 10 tips om van je tuin een miniparadijs te maken.“Tuin bestaat altijd uit vier letters, maar een tuin is heel persoonlijk.”

Tip 1: begin meteen goed met een tuinontwerp

Net zoals je bij een huis of een ander gebouw met een bouwtekening begint, begin je bij een tuin met een goed tuinontwerp. Dit zet meteen de toon voor een duidelijk plan. Je kunt een tuinontwerp zelf maken, óf je kunt een expert hiernaar laten kijken. Een tuinontwerper houdt rekening met alle aspecten van jouw tuin: de hoeken, het lijnenspel, de diepte, de stand van de zon. Noem het maar op. Daarnaast moet het tuinontwerp vooral aansluiten bij jou. Ben je een ochtend- of een avondmens? Wil je veel in de zon zitten, of houd je juist van de koele schaduw? Al deze elementen worden in het ontwerp meegenomen, met als resultaat een authentiek plan dat perfect bij jou past.

Tip 2: de tuin is een verlengstuk van je woning

Laat je woonkamer dus doorlopen in de tuin! Thuis heb je een bepaalde stijl: landelijk, modern, high-end of een combinatie. Als je deze stijl terug laat komen in je tuin, creëer je een harmonisch geheel, dat moeiteloos in elkaar overvloeit. Heb je binnen bijvoorbeeld een houten vloer? Laat het hout dan ook terugkomen in je tuin. Hetzelfde geldt voor kleuren en andere elementen. Onthoud wel: houd het geheel rustig, en maak het niet onnodig druk.

“Jouw tuin moet uitstraling hebben. Van januari tot december.”

Tip 3: denk aan de vier seizoenen

Jouw tuin moet niet alleen in de zomer mooi zijn. Ook in de koudere maanden wil je sfeer. Zorg er dus voor dat je je tuin voorbereid op alle seizoenen. Anne vertelt: “Een goede najaarsbeurt na de zomer is een must. Zorg ervoor dat het gras weer netjes en strak bij ligt. Zijn er bladeren gevallen? Ruim deze dan niet allemaal op, maar laat ook wat liggen. Deze bladeren zijn voeding voor kleine dieren, die in de koudere maanden in jouw tuin kunnen schuilen. Zomerbloemen zullen in de winter hun bollen en bladeren laten vallen. Maar er zijn ook planten die er nog steeds prachtig uitzien wanneer de bloemen er vanaf zijn. De echinacea is hier een mooi voorbeeld van, en past in iedere tuin.”

Tip 4: een goede verhouding

Ongetwijfeld wil je dat alle onderdelen van jouw tuin makkelijk in elkaar overvloeien, en dat het geheel klopt. Verhoudingen zijn hier heel belangrijk bij. Heb je een tuin van 100 m2 ? Dan kies je niet voor een terras van 80 m2 en een gazon van 20 m2. Zorg ervoor dat de bestrating en de natuur met elkaar in balans zijn. “Natuur is beleving. Een tuin is geen tuin zonder groen. Geef planten daarom de ruimte in jouw tuin. Alles dicht bestraten is niet alleen funest voor de beleving, maar ook voor het milieu.”

Tip 5: rust is uitstraling

“Hoe kleiner een verhaal, hoe beter het gelezen wordt. Zo denken wij ook bij een tuin”, geeft Anne aan. Wanneer je al veel drukke elementen in je tuin hebt, is het belangrijk om de rest rustig te houden. Drukte zorgt alleen voor chaos, en verlies van overzicht. Heb je een mooie klimop op de schutting? En is je woning bijvoorbeeld rood gekleurd? Houd de rest dan rustig, en werk met een eenvoudige meubels zonder al te veel tierlantijntjes. Trek deze rust door naar de beplanting. Kies niet alleen voor planten die alleen in de zomer bloeien, maar probeer een goede balans te bewaren.

Tip 6: meerstammige bomen

“Onze favoriete trend van dit moment: meerstammige bomen en planten met volume. Deze planten hebben veel blaadjes, en voegen direct kleur toe aan je tuin.” Maar dat is niet het enige voordeel. Grotere bomen en struiken bieden ook meer schuilplaats voor kleine dieren, en nestgelegenheid voor de vogeltjes. Je haalt hiermee dus letterlijk de natuur in huis ;)

Tip 7: sfeervolle verlichting van in-lite

Natuurlijk wil je ook ’s avonds kunnen genieten in je tuin. Maar zonder licht – geen sfeer én geen tuin. Vijf maanden van het jaar is je tuin donker als je van het werk thuiskomt. Daarom mag sfeervolle verlichting niet ontbreken. Anne is liefhebber van het innovatieve merk in-lite: “Wij werken alleen maar met in-lite. Het is plug and play, ontzettend makkelijk. De keuze is oneindig, en het gemak groot. Het mooiste is: via een app kun je met één druk op de knop jouw complete verlichting bedienen.”

Tip 8: tuinieren 2.0 met fleur dansante

Wie kent ze niet: de mooie, verse bloemboeketten die je thuis kunt laten bezorgen. Prachtige combinaties van bloembollen, wilde bloemen en groene stengels. Deze trend zet zich voort in de tuin. “Mensen willen niet meer een strakke rozentuin, maar een mooie mix van gekleurde bloemen en planten. Wij adviseren altijd een mix van voorjaars-, zomer- en najaarsbloemen. Sommige planten bloeien het jaardoor: denk bijvoorbeeld aan fleur dansante, fleur robuste of prairie garden. Dit is zeer onderhouds­vriendelijke beplanting, met een enorme belevingswaarde en een wisselende samenstelling. Hiermee is jouw tuin het jaarrond gekleurd.”

Tip 9: haal de natuur in huis

Help de natuur een handje en zorg voor een dier­vriendelijke tuin. Dit kan heel makkelijk met bloembollen, insectenhotels, vogelhuisjes en waterschalen. Deze kleine elementen zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. Zo geef je de dagelijkse bezoekers van jouw tuin de ruimte om te rusten, te voeden en te schuilen. Bijkomend voordeel: dagelijks een live concert van het rustgevende geluid van de vogels.

Tip 10: maak je tuin duurzaam

Duurzaamheid doortrekken in je tuin is makkelijker dan je zou denken. Dit kan bijvoorbeeld al door keramische tegels te gebruiken of door je eigen water op te vangen. Een groen dak wordt ook steeds populairder: “Groene daken zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de beleving. Heb je een kleine tuin? Verdiep je dan eens in verticaal tuineren. Door het gebruik van groeiwanden creëer je een unieke verticale tuin, zonder enig ruimteverlies.”

Met deze tips in je achterhoofd heb je een koffer vol ideeën om van jouw tuin een magische plek te maken. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Bezoek dan één van onze inspiratiepunten. Onze adviseurs denken graag met je mee!

Deel tuintips: