Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

7 tips om je tuin te wapenen tegen de extreme kou

Vind jouw verkooppunt
Dit weekend gaan we de winter meemaken van A tot Z: ijzel, vorst én sneeuw. Er is een zware winterinval op komst, en dat kan maar één ding betekenen. De schaatsen, handschoenen en mutsen kunnen uit de kast! Maar zoals jij de nodige maatregelen treft tegen de kou, heeft je tuin ook bescherming nodig. Vergeet dus niet om naast de sneeuwbalgevechten ook je tuin goed voor te bereiden. Hoe? Met onze tips! Lees snel verder.

Tip 1: sluit je waterkraan af

Een buitenkraan zal snel bevriezen. Het bevroren water zal uitzetten en kan ervoor zorgen dat je kraan én leidingen barsten. Dit kan zelfs lekkages veroorzaken. En dat wil je niet. Sluit de waterkraan dus af!

Tip 2: laat bladeren liggen

Bladeren vormen een natuurlijke isolatie voor de ondergrond. In koude dagen zullen deze als een deken de wortels van je planten warm houden. Ze geven ook belangrijke voedingsstoffen af. Lopen er egeltjes rond? Door de bladerdeken te laten liggen, bied je nét wat extra beschutting aan deze kleine dieren. En bovendien: het bespaart jou ook wat werk ;) Laat de bladeren dus nog even liggen.

Tip 3: pak potten in

Verpotte planten zijn in de winter kwetsbaarder dan planten in volle grond. Niet gek, aangezien de wand van een pot dun is, waardoor wortels sneller kunnen bevriezen. Heb je verpotte planten buiten staan in potten die niet zo goed tegen de vorst kunnen? Pak deze dan in met bubbeltjesplastic. Dit doe je alleen om de pot heen. Op deze manier bescherm je de pot én de wortels van je plant. Een andere oplossing is om de pot in een kistje te plaatsen en de tussenruimte op te vullen met stro.

Tip 4: let op met terracottapotten

Nu we het toch over potten hebben: als je terracottapotten hebt, wees extra voorzichtig! Met de extreme temperaturen die ons te wachten staan, zal water geheid bevriezen. Gebeurt dit in een terracottapot? Dan kun je deze bij het vuil neerzetten. Zorg er dus voor dat het water aan de onderkant weg kan stromen. Dit doe je eenvoudig door de potten tijdelijk op bijvoorbeeld een kleine pallet te plaatsen of op twee losse stukken hout.

Tip 5: help de vogeltjes!

Heb je een vogelhuisje in de tuin? Vul deze dan rijkelijk met strooivoer en hang vetbolletjes op. Zet dit voer ’s avonds klaar. Zorg er ook voor dat de vogels water kunnen drinken, door bijvoorbeeld een bakje te vullen met gestampte sneeuw of wat ijs. Aangezien na de vorst het broedseizoen begint, kunnen de vogels wel wat hulp gebruiken in deze koude dagen.

Tip 6: veeg de brandkraan in je buurt schoon

Is je oprit compleet ondergesneeuwd en ga je sneeuwschuiven? Veeg dan ook de brandkraan schoon als deze aanwezig is. Vaak hangt in de buurt een rood bord met aanwijzingen over waar deze brandkraan zich precies bevindt. Mocht er in het ergste geval brand zijn, maakt dit het gemakkelijker voor de hulpverleners.

Tip 7: check je overige waterleidingen

Leidingen in onverwarmde kamers kunnen sneller bevriezen. Hetzelfde geldt voor leidingen in de kelder of kruipruimte. Een simpele isolatiebuis kan je veel tijd en moeite besparen op het moment dat iets knapt. Check dus je waterleidingen en wees er op tijd bij!

En verder: geniet van de sneeuw! Heb je een mooie sneeuwpop in de tuin gemaakt? Stuur een foto van je wintertuin naar info@terrasentrends.nl of tag ons op Instagram: @terrasentrends!

Deel tuintips: