Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Creëer de perfecte ‘buiten’ruimte

Vind jouw verkooppunt
De avonden worden langer, dat is perfect als je een overkapping in de tuin hebt! In de zomer is het er lekker koel en daarentegen zorgt het ook voor warmte tijdens frisse avonden. Het realiseren van de perfecte overkapping kan een uitdagende taak zijn. Er is immers héél veel mogelijk. We helpen je graag!

Bepaal je doel

Overkappingen zijn niet alleen functioneel, maar ze voegen ook stijl en karakter toe aan jouw tuin. Voordat je begint met het inrichten van je overkapping is het belangrijk om je doel te bepalen. Wil je een plek om te loungen en ontspannen? Misschien een eethoek voor diners? Of wordt het jouw nieuwe werkplek? We zullen een aantal populaire soorten overkappingen op een rijtje zetten.

  1. Pergola
    Een pergola is een open structuur die bestaat uit verticale palen en horizontale dwarsbalken, vaak bedekt met klimplanten. Het biedt een lichte en luchtige ruimte en creëert een prachtig schaduwrijk gebied. Pergola’s zijn geweldig voor het definiëren van een aparte zithoek of het creëren van een sfeervolle doorgang in de tuin. Je kan de stijl aanpassen door een keuze te maken in ander materiaal. Veel voorkomende materialen voor een pergola zijn: hout, aluminium, metaal, vinyl en composiet­materialen


  2. Veranda
    Een veranda is een overdekte ruimte die aan de voor-, achter of zijkant van een woning is bevestigd. Het biedt beschutting tegen de elementen en creëert een extra woonruimte buitenshuis. Veranda's kunnen volledig gesloten zijn met ramen, deuren en (shutter)panelen, of halfopen met balustrades. Ze zijn ideaal voor ontspanning, entertainment en het ontvangen van gasten. Veranda's kunnen worden ingericht met comfortabele meubels, decoratieve planten en verlichting om een gezellige en uitnodigende sfeer te creëren. De keuze van materialen voor een veranda is essentieel, omdat het niet alleen de stijl en uitstraling beïnvloedt, maar ook de duurzaamheid en onderhoudsbehoeften. Veelvoorkomende materialen zijn: Hout, aluminium, PVC, glas.

  3. Terrasoverkapping
    Een terrasoverkapping is een structuur die is ontworpen om een terras of patio te overdekken. Het biedt bescherming tegen regen en direct zonlicht, waardoor je jouw buitenruimte het hele jaar door kunt gebruiken. Terrasoverkappingen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals hout, aluminium of kunststof, en kunnen worden voorzien van doorschijnende of ondoorzichtige panelen. Je kunt ze aanpassen aan jouw stijl en behoeften, en zelfs overwegen om ze uit te rusten met ingebouwde verlichting en verwarming voor extra comfort.

Functionele opslag

Om je overkapping opgeruimd en georganiseerd te houden, is een functionele opslag belangrijk. Overweeg het plaatsen van een opbergkist of kast waarin je kussens, dekens en andere spullen kan opbergen wanneer ze niet gebruikt worden.

De perfecte vloer in je overkapping

Een mooie vloer mag natuurlijk niet ontbreken in de overkapping. De vloer maakt deel uit van de sfeer en uitstraling van de overkapping. Gebruik jij je overkapping als tuinkamer? Dan kan je ervoor kiezen om de stijl van binnen door te voeren naar buiten, door eenzelfde vloer te kiezen als binnen. In een overkapping passen verschillende soorten vloeren; van houten vloeren en tegel vloeren tot aan bestrating met klinkers.

Het voordeel van een houten vloer is dat het een gezellige sfeer creëert en comfortabel aanvoelt onder de voeten. Hout is echter gevoelig voor vocht en temperatuurverschillen, dus het is belangrijk om het hout regelmatig te onderhouden en te beschermen tegen weersinvloeden. Tegels zijn gemakkelijk te onderhouden en verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en patronen. Keramische tegels zijn een populaire keuze vanwege hun weerbestendigheid en slipbestendigheid. Ze kunnen goed tegen vocht en zijn eenvoudig schoon te maken. Daarnaast zijn er ook natuursteen tegels zoals graniet of marmer die een luxe uitstraling aan de overkapping kunnen geven.(foto: showtuin Buiter Beton Balkbrug)

Creëer sfeer

Nu is het belangrijk om je overkapping mooi in te richten. Dit kun je op verschillende manieren doen. Breng de natuur naar je overkapping door het toevoegen van planten en bloemen. Hang bijvoorbeeld planten aan de muur of plaats een aantal mooie plantenbakken. Planten zorgen niet alleen voor een frisse en levendige uitstraling, maar kunnen ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en het aantrekken van vogels en vlinders.

Sfeerverlichting is een must als je ’s avonds gebruik wil maken van de overkapping. Denk daarom bijvoorbeeld aan wandverlichting, tafelverlichting, hanglampen of spots in de overkapping. Met de smart verlichting van in-lite kan je zelf via je telefoon instellen welke kleursetting je wil. Bekijk het assortiment tuinverlichting om jouw overkapping te verlichten!

(foto: avondtuin Buiter Beton Naarden)

Met deze tips kun je jouw overkapping omtoveren tot een heerlijke plek om te ontspannen. Geniet ervan!

Twijfel je nog of je een overkapping in je tuin wil? Lees dan hier verder. Wil je graag een overkapping maar weet je nog niet precies wat voor één? Ga dan aan de slag met onze configuratorof bekijk meer inspiratie.

Deel tuintips: