Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

De eyecatcher in je tuin: een vijver

Vind jouw verkooppunt
Het rustgevende geluid van stromend water. De felgekleurde vissen die rondzwemmen en het water bijna mee laten kleuren. Een plek van rust, kalmte en het geluid van de natuur. Iedereen met een vijver herkent dit gevoel. Een vijver is een mini ecosysteem; een bron van leven. Het is een pronkstuk in jouw achtertuin, ademt sfeer en is bijna magisch. Veel mensen kiezen ervoor om een vijver in hun tuin aan te leggen. En dat snappen wij wel. Want een vijver ziet er niet alleen prachtig uit, maar is óók een meerwaarde voor je tuin.

Een vijver past in iedere tuin

Er is niks wat een tuin zo tot leven brengt als een vijver. Bij de aankoop van een nieuwe woning kan het zo zijn dat er al een vijver in de tuin staat. Maar het kan ook zijn dat je na een tijdje beslist om een vijver te nemen. Of je nou een grote of een kleine tuin hebt: iedere tuin is geschikt voor de aanleg van een vijver. Vijvers variëren namelijk ontzettend in grootte en vorm. Allemaal afhankelijk van de ruimte, het doel en tijd die je hebt. Zelfs voor de kleinste tuinen is dus een passend ontwerp te ontwikkelen!

Een explosie van leven

Dé reden waarom de meeste tuineigenaars voor een vijver kiezen? Een vijver trekt leven aan. Vaak zie je vijvers met prachtige koikarpers en drijvende planten. Maar dit is niet het enige leven dat je tegen gaat komen in je tuin. Vijvers trekken namelijk ook vogels, insecten en soms zelfs egeltjes aan. Met een vijver help je de natuur, en maak je van jouw tuin een harmonische plek voor mens én dier. Je creëert een extra dimensie, die de sfeer extra goed zal benadrukken.

De aanleg

Zie jij het al voor je? Een wateroase in je eigen tuin, vol leven en bloei? Start dan met het maken van een vijverplan. Voordat je een vijver plaatst, is het belangrijk om een aantal dingen te overwegen. Bijvoorbeeld de plek waar de vijver komt, de vorm en grootte. Ben jij net zo enthousiast als wij? Neem dan het onderstaande stappenplan door en je hebt in no-time een waterdicht plan voor jouw droomvijver.

Stap 1: de ruimte

Voordat je de vijver daadwerkelijk plaatst, is het belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je hebt. Zo weet je ook meteen wat de afmetingen van je vijver zullen zijn. Kijk ook tactisch naar je tuin. Als je je vijver vlakbij bomen aanlegt, zal je sneller last krijgen van de vallende bladeren. Kies de ruimte dus zorgvuldig uit.

Stap 2: elektriciteit

Als je de ruimte hebt bepaald, is je volgende stap om te zorgen dat hier elektriciteit naartoe kan. Een vijver heeft namelijk een pomp en verlichting nodig. Let er goed op dat je de kabels goed weg kan werken, en dat je tuin veilig blijft.

Stap 3: soort vijver

Natuurlijk kun je de vorm van je vijver helemaal zelf bepalen en de vijver aanleggen met behulp van vijverfolie. Maar wist je dat er ook voorgevormde vijvers te koop zijn? Deze plaats je direct in de grond, zonder folie of andere benodigdheden. Kijk ook goed naar het materiaal van alle onderdelen. Een duurzame vijver gaat langer mee.

Stap 4: het waterleven

En nu voor het leukste gedeelte: welke planten of dieren mogen jouw vijver thuis noemen? Ga je voor een plantenparadijs of wil je veel vissen? Je kunt zelfs voor een themavijver kiezen. Japanse vijvers met felgekleurde koikarpers zijn erg gewild. Maar je kunt bijvoorbeeld ook voor een mediterraan thema kiezen. Heb je de keus gemaakt? Dan is het belangrijk om geleidelijk het leven op te bouwen. Als de vijver ligt, plaats je eerst de planten, zodat het ecosysteem zich stabiliseert. Introduceer vervolgens de vissen.

Stap 5: het aanleggen

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je klaar om de vijver te plaatsen. Ben je handig? Dan kun je dit zelf doen. Wees echter niet bang om de hulp van een expert in te schakelen. Iemand die verstand heeft van vijvers kan je helpen met ingewikkelde bekabeling en mogelijke lekkages. Zo weet je zeker dat jouw vijver meteen goed ligt.

Stap 6: onderhoud

Een vijver heeft onderhoud nodig. Het is een mini-ecosysteem, dat ook uit balans kan raken. Check daarom regelmatig de gezondheid van je planten en vissen. Verwijder algen en blaadjes. In de koudere maanden is het belangrijk dat je vijver winterklaar is. In dit filmpje zie je hoe de wintervoorbereiding eruitziet bij een grote vijver. Ook hier geldt: laat je adviseren! Afhankelijk van hoe jouw tuin eruitziet en de grootte van de vijver, kan het onderhoud heel anders zijn.

Onze experts adviseren je graag!
Wil je een tuinplan laten maken, of heb je advies nodig voor de plaatsing van een vijver? Wij adviseren je graag!

Deel tuintips: