Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Tuintips Dé Tuintrends Van 2021 Volgens Tuinexpert Huib Schuttel

Vind jouw verkooppunt
Met de voortdurende coronacrisis brengen wij meer tijd thuis door. En in de tuin. Het vooruitzicht van een heerlijke vakantie lijkt door de huidige situatie misschien nog ver weg. Des te meer reden dus om ervoor te zorgen dat jouw tuin een waar vakantieoord wordt! Is jouw tuin ready for the future? Wij delen graag de leukste tuintrends van 2021 met je!

Bij het inrichten van je tuin komen waarschijnlijk de volgende dingen als eerst in je op: een fijne loungeset, leuke planten en misschien wel een grote boom. Rondspelende kinderen? Dan komt een speelhoekje ook zeker van pas. Uiteraard mag de bestrating niet ontbreken. Decoratie maakt als laatst het plaatje af. Maar vergeet je dan niet iets? Op het moment dat de zon plaatsmaakt voor de sterren, is het tijd voor jouw tuin om te schijnen. En dit bereik je met licht. Ook in jouw tuin mag dit absoluut niet ontbreken! Om het perfecte lichtspel te bereiken, heb je een waterdicht lichtplan nodig. Daarom helpen wij je graag op weg: in deze blog lees je onze tips voor het maken van een lichtplan.

Waarom is een lichtplan onmisbaar?

Tuinverlichting kan nogal eens over het hoofd worden gezien. Terwijl de toegevoegde waarde ervan zó hoog is. Verlichting is niet alleen functioneel, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer en daarmee de uitstraling van je tuin.

Ontzettend belangrijk dus! Hierbij mag een lichtplan niet ontbreken: in een lichtplan werk je de opzet van je tuinverlichting tot in de puntjes uit. Wil jij graag verlichting in de tuin? Dan is het maken van een lichtplan stap 1. Met een goed lichtplan weet je zeker dat je de verlichting op de juiste plekken plaatst. En zorg je ervoor dat het geheel harmonisch in elkaar overvloeit. Je bepaalt welke elementen je wilt uitlichten, en welke juist niet.

Start met een plattegrond van de tuin

Begin bij het begin: het tuinontwerp. Maak een tekening van je tuin en zet hier alle elementen op: de zithoek, hoge bomen, het terras, de trap, noem het maar op. Hoe overzichtelijker je plattegrond is, hoe makkelijker het wordt om te visualiseren. De plattegrond teken je gewoon op A4-papier. Misschien vind je het handig om gebruik te maken van blokjespapier. Hiermee teken je strakkere lijnen. Wil je veel ruimte hebben, om het overzicht te bewaren? Dan adviseren wij een A3- formaat. Je gaat je verbazen over hoe goed je je ideeën tot leven brengt met een goede plattegrond!

Welke activiteiten vinden waar plaats?

Nu je de tekening hebt gemaakt, is het tijd om de ruimtes tot leven te brengen. In dit stadium kijk je vooral naar de functionele waarde van de verlichting. Waarvoor dienen alle leuke hoekjes van je tuin? Het terras is waarschijnlijk bedoeld om lekker na te tafelen, te genieten in de zon en om in volledige rust een boek te lezen. Hier heb je in de avond waarschijnlijk wel licht nodig dus. Goed, dat is één. Heb je een trap in de tuin, wil je ’s avonds natuurlijk wel kunnen zien waar je loopt. Dit is dus ook een handige plek om te verlichten. Misschien wil je ook graag verlichting bij de tuindeur. Een vijver is vaak een mooie pronkstuk in de tuin. Deze mag ’s avonds zeker niet verloren gaan! Ga na welke plekken in je tuin absoluut verlicht moeten worden. Houd hierbij rekening met de activiteiten die er plaatsvinden.

Wat voor licht heb je nodig?

Wanneer je hebt vastgesteld welke plekjes verlicht worden, is het tijd om te kijken naar de sfeer. Bekijk per plek wat voor licht hier het beste bij past. Plekken als de trap, deur en leeshoek hebben wat krachtiger licht nodig, omdat dit hier vooral ter zicht dient. Het terras wordt misschien deels al verlicht door de vuurkorf. Hier wil je hoogstwaarschijnlijk sfeerlicht bij, met een warme en fijne sfeer tot gevolg. Diezelfde sfeer wil je misschien terug laten komen bij je vijver. Hoge bomen die je ’s avonds ook in het zonnetje wilt zetten, hebben accentlicht met een hogere intensiteit nodig. Bepaal dus de manier waarop je bepaalde delen van je tuin wilt verlichten én wat jouw doel hierbij is. Geef de soorten verlichting aan op de plattegrond met een symbooltje weer. Extra tip: let op de zichtlijnen! Kijk vanuit verschillende hoeken naar de tuin. Bijvoorbeeld vanuit je huis, vanaf de achterdeur én vanaf het midden om je heen. Zorg ervoor dat de verlichte plekken goed in overeenstemming zijn met elkaar en mooi uitzien vanuit verschillende posities.

Bepaal de lichtrichting

Nadat je ook de sfeer hebt vastgesteld, is het tijd om te kijken naar de lichtrichting. Bij een trap werk je makkelijk met spotjes. Deze zijn extreem goed te verwerken in traptreden, en mengen goed in het geheel. Echter wil je niet overal spotjes gebruiken. Dit zou immers een eenzijdig beeld geven van jouw tuin, en dat zou erg jammer zijn. Bij het terras kun je heel mooi werken met een combinatie van staande lampen en wandlampen. Heb je een vijver? Hier passen prikspots erg goed bij. Deze schijnen net wat hoger én je hebt meer bewegingsvrijheid. Ga voor een mooie mix van lage en hoge verlichting. Zo creëer je een speels effect.

Deel tuintips: