Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

DIY: een herfstige droogbloemenkrans

Vind jouw verkooppunt
Een vers boeket bloemen brengt een zee aan geuren met zich mee, en doet wonderen voor je humeur. Maar steeds vaker zien wij ze in huis: droogbloemen. Gedroogde bloemen zijn een duurzaam alternatief voor verse bloemen, zien er prachtig uit en geven je huis en tuin sfeer. In een vaas, aan de deur, hangend of in lijstjes. Je kunt er creatief alle kanten mee op. Droogbloemkransen worden steeds populairder als decoratie, zowel binnen- als buitenshuis. En veel mensen kiezen ervoor om hun eigen unieke droogbloemenkrans te maken. Intensief? Zeker niet. Leuk? Absoluut! In deze blog laten wij je zien hoe je je eigen droogbloemenkrans maakt.

Droogbloemen kopen of zelf drogen?

Tegenwoordig kun je in bijna iedere interieurwinkel mooie droogbloemen scoren. Deze zijn al keurig gedroogd. Je kunt verschillende soorten droogbloemen kopen en combineren, maar je kunt het jezelf nog makkelijker maken door een samengesteld boeket te kopen. Maar wist je dat het drogen van bloemen eigenlijk heel simpel is? Iedere bloem is wel te drogen. En hoe leuk is het om je eigen bloemen te drogen voor je krans! Hoe je dat doet? Je hebt er weinig voor nodig: een warme, droge en donkere kamer. Hang hier de bloemen ondersteboven aan een lijn en het wachten kan beginnen. Het drogen duurt meestal tussen de 1 en 8 weken, afhankelijk van de bloem. Voelen de bloemen knisperig aan? Dan zijn ze droog!

(foto: thofdrongen.be)

Je eigen droogbloemenkrans: stappenplan

Zijn de bloemen binnen? Dan heb je de basis al staan. Hieronder vind je een opsomming van alle benodigdheden:

- Om te beginnen heb je een krans nodig. Deze kan van metaal of van bijvoorbeeld rotan zijn.
- De bloemen ga je aan de krans vastmaken met ijzerdraad. Dit koop je bij tuincentra of doe-het-zelf-winkels.
- Het is handig om een goede schaar of tang bij de hand te hebben, om de droogbloemen te kunnen inkorten.
- Natuurlijk heb je droogbloemen nodig. Ga voor een mooie kleurenmix en een basisbloem. Echt herfstig? Kies dan voor herfstkleuren, zoals bruin, rood en oranje.
- Als laatst: een stuk touw of lint. Hiermee ga je een lusje maken aan je krans, om deze op te hangen.

Alles in huis? Dan kun je aan de slag! In het onderstaande stappenplan lees je precies hoe je je eigen droogbloemenkrans maakt.

Stap 1: Pak je basisbloem en wikkel deze om je krans. Gebruik het ijzerdraad om de bloem vast te maken. Je kunt ervoor kiezen om de complete krans te bedekken óf 2/3 hiervan. Door een stuk open te laten, zal het geheel er wat verfijnder uitzien.

Stap 2: Begin vervolgens van links naar rechts alle overige bloemen te plaatsen. Knip ze kort, zodat je nog maar net de ruimte hebt voor het ijzerdraad. Zo voorkom je dat er stengels uitsteken. Zorg ervoor dat de bloemen ‘naar boven kijken’.

TIP: wikkel meerdere bloemen om de krans met het ijzerdraad vóórdat je deze afknipt. Ben je al aardig ver, of zelfs aan het eind? Maak dan een paar goede lussen en knip daarna pas je draad door.

Stap 3: Heb je de basis staan? Dan kun je nu kleinere bloemen ertussen steken. Probeer dit niet te symmetrisch te doen, en laat het geheel juist wat wilder. Plaats de kleinere bloemetjes op tactische plekken, zodat overtollig ijzerdraad wordt bedekt.

Stap 4: Pak als laatst een stukje lint of touw en maak een lusje aan de bovenkant. Hiermee kun je je creatie ophangen en laten schitteren!

Deel tuintips: