Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Dit is waarom een groen dak zo populair is

Vind jouw verkooppunt
Planten op je dak. Dat klinkt misschien niet meteen als een must-have. En toch zijn er steeds meer mensen die voor een groen dak kiezen. Waarom? Groen is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor het milieu. Hoe ziet zo’n dak er dan precies uit? Natuurlijk, groen ;) Maar er zijn veel soorten vetplanten, mos en zelfs sierplanten die zich heel goed lenen voor een groen dak. Het resultaat heb je volledig zelf in de hand.De vraag over de toenemende populariteit van groene daken kunnen wij eenvoudig beantwoorden. Groene daken zijn extreem duurzaam, milieu­vriendelijk en bieden fantastische voordelen. Hieronder lees je waarom een groen dak ook in jouw tuin thuishoort!

Waar kan ik een groen dak plaatsen?

Misschien vraag je je nu af: is mijn schuurtje wel geschikt voor een groen dak? Het antwoord is simpel: ja! Hetzelfde geldt voor een blokhut of tuinhuisje. Alle platte daken zijn om te toveren tot groene paradijsjes.

Je hebt de keus uit twee soorten groen daken: extensief en intensief. Extensieve groene daken laat je eigenlijk gewoon hun gang gaan. Deze hebben dan ook heel weinig onderhoud nodig. Intensieve groene daken kun je zien als tuintjes, die af en toe om de nodige verzorging vragen.

Lijkt dit je wat? Dan hebben wij goed nieuws. Een groen dak is namelijk veel meer dan alleen een tweede tuin.

Natuurlijk duurzaam

De duurzaamheid van een groen dak uit zich in verschillende contexten. Misschien denk je dat een groen dak veel onderhoud vraagt, maar niets is minder waar. Het enige wat je hoeft te doen is tweemaal per jaar het dak op om onkruid of overtallig mos weg te halen. Heb je een intensief groen dak met sierplanten? Zorg er dan voor dat je deze met enige regelmaat verzorgt.

Ook belangrijk: de planten zullen het levensduur van jouw dak extreem verhogen. Hoe dit komt? Door het groen komen water en zonlicht niet meer rechtstreeks op het dak. Ook is je dak veel beter bestendig tegen extreme temperaturen. Hierdoor gaan groene daken wel 2x langer mee. Door deze eigenschap zijn temperatuurschommelingen óók verleden tijd.

Een verbeterde luchtkwaliteit

Hoe dan? Eigenlijk heel logisch: planten nemen CO2 op. Met een groen dak vol actieve planten draag je hier dus extra aan bij. Naast CO2 nemen groene daken ook stikstofoxiden, fijnstof en andere schadelijke stoffen op. Op deze manier creëer je een prettig leefmilieu. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Wist je dat dit een van de redenen is dat groene daken steeds vaker in grote steden worden toegepast?

De beste isolatie

Een groen dak werkt geweldig als isolatie. Vrijwel ieder dak is geïsoleerd, maar door dit dak groen te maken, is het effect nóg groter. In de zomer ga je merken dat er minder energie nodig is om de bijbehorende kamer te koelen. En in de winter blijft het juist warmer. Afhankelijk van de hoeveelheid planten die je op het groene dak hebt, kan de energiebehoefte met wel 25% afnemen.

Bijkomend voordeel: deze goede isolatie werkt ook geluiddempend. Zeker handig wanneer je aan een drukke straat woont of in de buurt van een vliegveld.

Beter voor je zonnepanelen

Wanneer de temperatuur van een dak ver boven de 25°C stijgt, verstoort dit de werking van je zonnepanelen. Met het steeds warmer wordend klimaat in ons land, komt het niet als een verrassing dat onze daken ook steeds warmer worden in de zomer. Een groen dak heeft een lagere temperatuur, die de optimale werktemperatuur van de zonnepanelen niet overschrijdt. Zonnepanelen werken dus beter op een groen dak!

Goed voor de biodiversiteit

Een groen dak is een uitstekend leefgebied; niet alleen voor de planten, maar ook voor insecten en zelfs kleine dieren. Je creëert hiermee een extra stukje leefomgeving. Houd je van vogels? Groene daken trekken vaak duiven, eksters en merels aan. Door de juiste planten te kiezen en te zorgen voor voldoende nestgelegenheid, is jouw dak binnen de kortste tijd een fijne thuisbasis voor kuikens!

Overtuigd? Wij adviseren je graag!

Ben je na het lezen van deze blog ook net zo enthousiast over groene daken als wij? Onze experts denken graag met je mee!

Deel tuintips: