Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Eerste hulp bij duurzame tuininrichting

Vind jouw verkooppunt
Het is 2 uur ‘s middags, de zon schijnt en het is loeiheet. Tijd voor wat afkoeling. Jouw nieuwe tuinterras ligt er fris en nieuw bij. Je bereidt wat lekkere snacks voor en blaast het zwembad op. De kinderen komen al sprintend uit de woonkamer. Dit wordt genieten!Maar genieten wil je niet alleen deze zomer. Je wilt straks ook genieten van een warme winterbarbecue, genieten van de zomer van 2025. En dat allemaal nog steeds in jouw mooiste tuin. Waar jouw herinneringen worden vereeuwigd. Hóe zorg je er dan voor dat je zorgeloos jarenlang van jouw tuin plezier kunt hebben? Juist: door jouw tuin duurzaam in te richten.

Het gras is groener daar waar je het water geeft

Om je zo goed mogelijk te helpen in jouw zoektocht naar een duurzame tuin, hebben wij een expert in huis gehaald. Ruud Haast, ontwerper en hovenier bij Herman Vaessen, deelt zijn expertise met ons. Ruud zit al 13 jaar in het vakgebied. Met zijn tips heb je in no-time een papier vol ideeën voor het inrichten van jouw tuin. Zo hoef je ook nooit meer jaloers te zijn op de tuin van de buren.

Waarom investeren in een duurzame tuin?

Door te letten op de materialen die je gebruikt, kun je iets terugdoen voor het milieu. Dit is waarom Ruud zo veel waarde hecht aan duurzame materialen. “Wij kiezen altijd materialen die lang meegaan en die óók duurzaam worden geproduceerd. Er zijn veel verantwoorde producten die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan FSC-gekeurde houtsoorten en herbruikbare bestrating.” Duurzaamheid kun je volgens Ruud op vele manieren doorvertalen in je tuin. “Door een hoge boom te laten staan, kun je al veel meer CO2 opvangen dan door het planten van een nieuwe boom. Bovendien geeft de boom op warme, zomerse dagen schaduw en verkoeling. Een boom die bijvoorbeeld bijen en vogels aantrekt is weer goed voor de biodiversiteit.”

Een duurzame tuin is dus niet alleen een verzekering van jarenlang plezier; het is ook een steuntje in de rug voor het milieu.

“Zoek naar de balans tussen bestrating en het behouden van water in de eigen tuin.”

Ga voor passende én duurzame tuinbestrating

Wanneer je kiest voor duurzame tuinbestrating, zorg je voor een ondergrond die heel wat stappen kan verdragen. Ruud geeft aan: “De combinatie voor die keus is belangrijk. Eerst luisteren wij altijd naar wat de klant zoekt en kijken wij naar wat past bij de tuin en het ontwerp. Vervolgens gaan we op zoek naar duurzame bestrating die matcht met het beeld.”

Wat volgens Ruud erg belangrijk is, is dat je water zelf kunt opvangen in de tuin. Hier bestaan makkelijke oplossingen voor: “Door bijvoorbeeld ACO-infiltratieblokken te gebruiken, wordt het water opgevangen en teruggegeven aan de bodem. Ook zijn er veel tegels die waterdoorlatend zijn.” Op deze manier wordt het riool ontlast én wordt grondwater op peil gehouden.

Wat zijn dan geschikte typen tuinbestrating?

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar wat je mooi vindt qua uitstraling. Ben je eruit? Dan kun je de duurzame pareltjes gaan ontdekken. Ruud vertelt: “Beton is een hele natuurlijke vorm van bestrating. Bij de productie van betontegels wordt namelijk steeds meer gebruik gemaakt van reststoffen. Ook wordt beton niet gebakken, wat weer minder CO2 uitstoot.” Zoek je een warmere uitstraling en neig je naar gebakken klinkers? Het advies van Ruud is dan om te letten op de recyclebaarheid. “Een gebakken klinker gaat niet alleen ontzettend lang mee, maar wordt ook mooier met de tijd”, vertelt hij. Je zit hiermee dus zeker goed als je jarenlang wilt genieten van jouw tuin. Kies je later toch voor een re-design? Dan zijn jouw gebakken klinkers helemaal klaar voor een tweede ronde bij een nieuwe eigenaar!

Waterdoorlatende bestrating

Een unieke vorm van bestrating is de welbekende ZOAK-klinker. Deze klinker is gemaakt van afval wat vrijkomt bij de productie van keramiek en hiermee extra duurzaam. ZOAK-klinkers zijn 100% waterdoorlatend en werken als een spons: bij hevige regenval zal de klinker water opnemen en tijdelijk vasthouden. Overtollig water wordt dan meteen doorgelaten naar de ondergrond. Daarnaast geeft deze klinker een verkoelend effect. Een briljante oplossing voor velen.

“Je brengt sfeer in de tuin met groen.”

Vergeet niet: een tuin moet ook écht een tuin zijn

Hoe duurzaam je tuinbestrating ook is, verlies één ding niet uit het oog: een tuin is een tuin. En een tuin heeft groen nodig. “Houd rekening met de 1/3 bestratingsregel. Dat wil zeggen: bestraat niet meer dan 1/3 van het tuinoppervlak”, vertelt Ruud. Dit is niet alleen bepalend voor de sfeer, maar ook voor de biodiversiteit. “Kies bomen en planten die insecten en vogels aantrekken. Kies voor planten die jaarrond aantrekkelijk zijn voor mens en dier. Wil je minder onderhoud, kies dan ook planten die lang meegaan. Zo blijf je ook niet jaarlijks vervangen.”

Keuzestress? Hier nog een aantal tips!

Heb je na het lezen van deze blog last van keuzestress? Niet getreurd: Ruud deelt zijn tips voor het kiezen van de juiste (duurzame ;)) bestrating:

“Kies voor een product dat gemaakt is van natuurlijke grondstoffen die dichtbij te verkrijgen zijn. Zo belast je het milieu het minst. Denk hierbij goed na over de kleuren. Die zijn bepalend voor de sfeer. Zorg voor een mooie combinatie van bijvoorbeeld grijs antraciet met warmere accenten. Kijk ook naar structuren; bijvoorbeeld een drukke klinker gecombineerd met een tegel. Mijn advies is om maximaal drie producten te gebruiken in de tuinbestrating: 1 tegel, 1 klinker en 1 split. Zo houd je het geheel niet alleen mooi, maar ook rustig.”

Deel tuintips: