Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Indrukwekkende legverbanden voor tuinbestrating

Vind jouw verkooppunt
Je hebt jouw droomtegels gevonden en wilt meteen beginnen met het inrichten van jouw tuin! Je maakt een aantal schetsen en kijkt wat af bij je buurman. “Hoe heeft hij die klinkers toch in dat mooie patroon gekregen?” denk je misschien. Legverbanden geven je bestrating nét dat beetje extra. Tegels komen volledig tot hun recht en zijn harmonisch met elkaar verbonden. Dergelijke verbanden creëren is een ware kunst. En een lust voor het oog. Wil je zelf aan de slag met indrukwekkende patronen maar heb je niet genoeg kennis? In deze blog maak je kennis met de mooiste legverbanden!

Wat doet legverband met jouw tuin?

Bestrating kies je meestal uit op basis van de kleur, het formaat en de kwaliteit. In combinatie met het legverband, wordt de uiteindelijke uitstraling van jouw tuin of terras bepaald. Legverbanden dienen meestal als een esthetisch aspect. Vanuit jouw persoonlijke voorkeuren kies je een patroon die het beste matcht met jouw beeld. Legverbanden zijn echter ook belangrijk voor de stabiliteit. Ga je bijvoorbeeld de oprit betegelen? Vergeet dan niet dat het patroon ook functioneel moet zijn en stabiliteit moet bieden.

Om je een beeld te geven van de talloze mogelijkheden, bespreken wij hieronder een aantal populaire legverbanden. Voor gevorderden én beginners.

Halfsteensverband

Het halfsteensverband is een van de makkelijkste patronen om te leggen en vergt daarom ook niet veel voorkennis. Je legt jouw tegels horizontaal tegen elkaar aan. In elke rij zorg je ervoor dat de stenen een halve steen verspringen. Je kunt dit legverband vergelijken met een gemetselde muur! Op deze manier heb je een simpel patroon, dat toch wat indrukwekkender is dan tegels recht onder elkaar.

Wil je het nog wat interessanter maken? Kies dan voor de nauw verwante variant: het klezoorverband. In plaats van telkens een halve tegel te verspringen, kies je hier voor een kwart. Dit creëert een ander effect, en geeft de mogelijkheid om, door middel van kleur, speelse lijnen aan te leggen.

Blokverband

Ga je voor traditioneel, maar dan met een leuke toevoeging? Bekijk dan eens de mogelijkheden die het blokverband biedt. Je maakt van meerdere tegels, meestal twee of drie, een vierkant. En zo ga je door met het aanleggen van vierkante constructies tegen elkaar aan. Binnen het vierkantje kun je ook variëren met de richting van de tegels: horizontaal, verticaal, maar ook diagonaal.

Betonklinkers zijn erg geschikt voor dit model, omdat deze maatvast zijn én eenvoudig om mee te werken. Dit verband is geschikt voor looppaden en terrassen en is relatief eenvoudig om te creëren.

Elleboogverband

Met het elleboogverband ga je nog een stapje verder. Bij dit verband leg je de klinkers steeds recht op de opsluitrand en bestaande richting. Op deze manier ontstaan hoeken, die wat weg hebben van een elleboog. Vandaar ook de naam. Dit patroon is iets ingewikkelder om te leggen dan de voorgaande verbanden.

Gebakken klinkers komen heel mooi tot hun recht in dit patroon. Door de stevige plaatsing is dit legverband tevens geschikt voor zware belasting en dus een uitkomst voor je oprit!

Molenwiekverband

Als je op zoek bent naar een uitdaging, is het molenwiekverband een voorbeeldige optie. De naam zegt het al; met dit patroon boots je molenwieken na. Je hebt hiervoor langwerpige stenen nodig en een kleinere, vierkante steen. De vierkante steen ligt in het midden en de langwerpige stenen zitten hieromheen. Het is belangrijk dat de langwerpige stenen goed op elkaar aansluiten, anders gaat het effect verloren! Kies de stenen daarom zorgvuldig uit van tevoren en meet nauwkeurig.

Dit verband ziet er nog fraaier uit wanneer het vierkantje in het midden een andere kleur heeft. Zorg dus voor een aangename kleurcombinatie. Deze constructie is prima geschikt voor het terras, maar niet stabiel genoeg voor de oprit.

Visgraatverband

Nog een indrukwekkend patroon is het visgraatverband. Het lijkt een beetje op het elleboogverband, maar is meer voor de gevorderden weggelegd. Je legt hierbij de klinkers in een hoek van 45 graden ten opzichte van elkaar. Zo ga je de hele tijd door, waardoor er driehoekjes ontstaan en strakke, rechte lijnen. Met name dit laatste maakt dit verband lastiger om te leggen.

Dit model houdt je klinkers goed bij elkaar, wat resulteert in een stabiele ondergrond. Dit legverband is dus niet alleen geschikt voor je tuin, maar ook voor zwaar belastbare plaatsen, zoals de oprit.

Wildverband

Dit laatste verband is uniek in patroon. Je kunt het zien als meerdere patronen bij elkaar, wat voor een speels effect zorgt. Bij een wildverband gebruik je meestal één steensoort, maar in verschillende formaten. Je plaatst de stenen vervolgens willekeurig; vandaar ook de naam. Ook is het mogelijk om telkens dezelfde patroon te volgen. Dit zal echter meer tijd kosten.

Door het gebruik van verschillende formaten stenen, leent dit verband zich ook goed voor de oprit. Het is stevig, speels en de mogelijkheden zijn onbeperkt. Dit legverband biedt misschien wel de meeste vrijheid voor het ontwerp.

Creëer jouw unieke patroon!

Nu je iets meer weet over de verschillende legverbanden, kun je zelf aan de slag. Kies voor het patroon dat jou het meeste aanspreekt en maak gebruik van afwisseling voor de verschillende ruimtes. Zorg voor voldoende stevigheid bij je oprit en ga los met alle patronen op jouw terras. Inspiratie opdoen? Bekijk dan onze prachtige tegels, stenen en klinkers in ons assortiment!

Deel tuintips: