Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Keramisch vs. beton: welke tegel past er in jouw tuin?

Vind jouw verkooppunt
Keramische tegels en betontegels zijn twee populaire opties bij het uitzoeken van tegels voor de tuin of het terras. In dit artikel vertellen we je meer over de voor- en nadelen en de verschillende eigenschappen van beide tegels.

Keramische tegels worden gemaakt van een mengsel van zand en klei die op hoge temperaturen worden gebakken, wat resulteert in een keiharde en duurzame tegel. Keramische tegels hebben een gesloten oppervlak. Daarom kunnen ze heel gemakkelijk worden schoongemaakt. Doorgaans zijn fullbody keramiek tegels leverbaar in 2 en 3 centimeter dikte. Er zijn ook 3 + 1 (4 cm) tegels, maar hier komen we later in dit artikel op terug.

Betontegels worden gemaakt van een mengsel van cement, water, zand en grind. Deze tegels zijn doorgaans dikker en zwaarder dan keramische tegels. Dit maakt ze geschikt voor zwaardere belastingen.

De keuze is reuze

Keramische tegels zijn net als betontegels verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren. Naast de kleuren antraciet, grijs, taupe en beige, die vaak worden omschreven als neutrale tinten, Naast neutrale kleuren zijn keramische tegels ook verkrijgbaar in uitdagender kleuren zoals groen en terra/oranje. Het assortiment aan keramische tegels biedt ook ruime plek aan houtlook tegels en patroon- en designtegels. De verschillende kleuren tegels zijn prima met elkaar én met andere materialen, zoals klinkers en composiet, te combineren. Zoals eerder vermeld zijn keramische tegels doorgaans te verkrijgen in 2 cm en 3 cm dikte. De dikte heeft met name invloed op de manier van verwerking. De formaten van de keramische tegels zijn in de loop van de jaren enorm uitgebreid. Deze kunnen variëren van 60x60 cm tot 100x100 cm. De houtlook tegels zijn meestal verkrijgbaar in 120x30 cm, hierdoor lijken ze sterk op houten planken. Keramische tegels worden vooral gebruikt voor licht belastbare toepassingen zoals een terras of onder een overkapping.

Betontegels zijn veelzijdig en verkrijgbaar in diverse formaten, diktes en kleuren waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen. De formaten van betontegels variëren van 30x20 cm tot 60x60 cm tegels en zelfs 100x100 cm. De dikte kan oplopen van 4 cm voor lichte belasting tot wel 12 cm en voor zwaardere toepassingen, zoals opritten. Qua kleur zijn neutrale tinten zoals grijs, antraciet en beige populair, maar er zijn ook kleurrijke opties met veel kleurnuances zoals bont en terracotta. Betontegels worden veel gebruikt voor terrassen, paden, opritten en publieke ruimtes vanwege hun duurzaamheid en robuuste uitstraling.

Keramiek en beton komen samen in één tegel

De 3 + 1 tegel combineert de voordelen van beton én keramiek. Je ervaart met de Baltramica en GeoCeramica tegels de uitstraling en gebruiksgemak van keramiek, en de verwerkingsvoordelen van beton. Deze tegels hebben een keramische laag van 1 centimeter op een betonnen drager van 3 cm. keramische tegels zijn verkrijgbaar in een ruime keuze uit diverse kleuren en patronen. Bijkomend voordeel is dat er in de tegel al een geïntrigeerde afstandhouder is verwerkt. Wanneer je de tegels tegen elkaar aanlegt, ontstaat er een voeg die je later met Varistone LM Aqua kunt voegen zodat onkruid geen kans krijgt.

Voor- en nadelen:

Kies je voor keramische tegels, dan kies je voor kwaliteit en een luxe uitstraling. Keramische tegels zijn oersterk en behouden hun kleur te allen tijde. Daarnaast zijn de tegels heel onderhouds­vriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Voor keramische tegels met een dikte van 2 en 3 cm, de zogenoemde fullbody tegels, heb je over het algemeen meer verwerkings­materialen nodig zoals drainagemortel en ondergrondverstevigers. Tegels zoals de Baltramica en GeoCeramica (de 3+1 tegel) kunnen direct op een zandbed gelegd worden, vanwege de betonnen onderdrager die deze tegels hebben. Ten opzichte van betontegels zijn keramische tegels wel duurder in aanschaf.

Betontegels zijn veelzijdig toe te passen vanwege de vele variaties in maten en diktes. De Oudhollandse tegels gaan zelfs tot een dikte van 12 cm. Perfect voor zwaar belastbare omgevingen. Een ruim assortiment aan verschillende kleuren zorgt ervoor dat voor iedere tuin een geschikte betontegel is. Omdat beton een open structuur heeft, zijn betontegels iets gevoeliger voor kalkuitbloei en groene aanslag. De betontegels zijn ten opzichte van keramische tegels daarentegen iets gunstiger voor je portemonnee.

Kortom, de keuze tussen keramische tegels en betontegels hangt af van persoonlijke voorkeur, budget en het beoogde gebruik. Voor luxe uitstraling en gebruiksgemak zijn keramische tegels ideaal, terwijl betontegels beter geschikt zijn voor meerdere toepassingen en ze zijn in de aanschaf budget­vriendelijker.

Wil je meer advies over welke tegels voor jouw tuin geschikt zijn? Bekijk de dealer in jouw regio of bezoek één van onze vier inspiratiepunten!

Deel tuintips: