Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Maak een lichtplan voor jouw tuin

Vind jouw verkooppunt
Wil jij graag jouw tuin omtoveren in een mooi verlichte tuin? Er zijn drie redenen waarom je zou kiezen voor tuinverlichting:

1. Verlichting voor de veiligheid.

Voor de donkere avonden is het fijn als je oprit of tuinpad goed verlicht is. Hiermee voorkom je dat iemand ergens tegenaan loopt of rijdt en niet struikelt of uitglijdt. Ook bij het voorkomen van diefstal is het van belang dat je veel verlichting plaatst!

2. Verlichting voor de sfeer.
3. Langer genieten in de tuin.

Je kan langer gebruik maken van je tuin, omdat je meer licht hebt in de tuin. Ook vanuit de woonkamer kan je genieten van de lichtjes in je tuin.

Voordat je begint met het aansluiten van verlichting is het belangrijk dat de tuinverlichting voor je tuin goed doordacht is. Een goed lichtplan voor de tuin maakt de keuze voor de juiste verlichting makkelijker en zorgt voor een resultaat dat voldoet aan je wensen.


Maak in 4 stappen het perfecte lichtplan


Stap 1: Maak een plattegrond van de tuin.

Maak een tuinschets op schaal. Geef hierop de belangrijke elementen aan. Dit kan bijvoorbeeld een gazon, terras, pergola, boom, trap en/of vijver zijn. Teken ook in de plattegrond waar in de tuin de stroompunten zich bevinden.

Stap 2: Bepaal je zichtlijnen.

Vraag jezelf af vanuit welke punten je meestal de tuin in kijkt, op deze manier bepaal je de zichtlijnen. Dit kan bijvoorbeeld vanuit de kamer of keuken zijn maar denk ook bijvoorbeeld aan de serre of jouw tuinhuisje/overkapping. Zorg ervoor dat je de tuin vanaf deze plekken goed kan overzien!


Stap 3: Bepaal welke onderdelen je wil verlichten

Bepaal eerst welke onderdelen van je tuin je wil verlichten, op basis daarvan kies je het armatuur dat daarbij past. Begin bij de onderdelen die je wil verlichten voor de veiligheid zoals je oprit of tuinpad. Daarna ga je elementen bepalen die je wil verlichten voor de sfeer, gebruik hiervoor de elementen die zich bevinden binnen de zichtlijnen. Zorg voor voldoende contrast, dat wil zeggen: niet te veel en niet te weinig verlichting. Met donkere plekken in de tuin springen de verlichte plekken er mooier uit.


Stap 4: Bepaal de soorten verlichting

Pas als het lichtplan klaar is, kan je de juiste armaturen kiezen. Binnen ons assortiment met in-lite verlichting zijn veel soorten. Varieer in je lichtplan ook met lichtrichtingen en verschillende soorten armaturen. Als je bijvoorbeeld alleen buitenspots gebruikt, zal dit een eenzijdig en saai beeld kunnen geven. De meest voorkomende soorten verlichting zijn:
- Grondspots
- Wandverlichting
- Staande lampen
- Buitenspots

Niet alleen het uiterlijk van de armaturen maar ook het soort licht is belangrijk om rekening mee te houden. Let daarbij op het type lichtbron en op de kleur en warmte van het licht. Verlichting op basis van laagspanning (12 volt), is veilig voor kinderen en kan je in principe zelf aanleggen.

Wil je meer advies? Neem dan contact op met een van onze vakspecialisten.

Deel tuintips: