Mijn favorieten

Ruim 60 verkoopadresssen Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Met deze 5 tips blijft jouw kerstboom schitteren!

Vind jouw verkooppunt
Sinterklaas is weer het land uit. En dat kan maar één ding betekenen: tijd voor de kerstboom! Misschien ben jij wel een enthousiasteling en had je de boom eind november al staan. Misschien moet je er nog een kopen. Hoe dan ook: met een echte boom haal je de kerstsfeer in huis. Want wie geniet er nou niet van de typerende geur van een verse kerstboom?

Natuurlijk wil je dan dat je boom lang goed blijft. Maar hoe zorg je daarvoor? Met onze 5 tips blijven de naalden van je boom op hun plaats, en zal je kerstboom schitteren tot voorbij het nieuwe jaar!

Tip 1: kies een groene boom uit

Duh, een boom is toch altijd groen? Dat klopt, maar let erop dat je boom nog gezond is en er goed uitziet. Dit kun je testen door de boom bijvoorbeeld wat heen en weer te ‘schudden’ en te kijken of er veel naalden uitvallen. Trek eens voorzichtig aan de naalden; gaan deze niet zomaar los, dan heb je een goede boom te pakken.

Tip 2: plaats de boom strategisch

Je hebt vast al van tevoren nagedacht over waar je kerstboom komt te staan. Wil je dat de boom lang goed blijft, dan zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden qua plaatsing. Zo is het niet verstandig om de boom naast de open haard te plaatsen, of recht voor de kachel. Door de warmte zal de kerstboom namelijk eerder uitdrogen, en zullen de naalden sneller uitvallen. Kies daarom voor een plek met voldoende afstand tot warmtebronnen.

Tip 3: voed de boom

Net zoals andere planten in je huis, heeft de kerstboom ook voeding nodig. Dus wil je dat deze gezond blijft? Geef hem dan zijn brandstof! Wanneer je je boom bij een tuincentrum koopt, krijg je vaak zakjes voeding mee. Meestal zijn dit er twee: eentje voor de eerste dag, en eentje voor de vrijfde dag. Deze zakjes belanden nog weleens in de prullenbak, maar jij weet wel beter ;)

Tip 4: geef genoeg water

Een kerstboom die geen water krijgt zal in een mum van tijd zijn naalden loslaten. En dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het belangrijk dat je de boom voldoende water geeft. Heb je een kerstboom met kluit, of een afgezaagde boom? Beide hebben water nodig:

Met kluit: het is belangrijk om de kluit goed vochtig te houden. En de eerste dag is meteen essentieel. Zorg dat je de kluit direct voldoende water geeft. Zodra je ziet dat de aarde wat droger wordt, moet je water geven. Maak het daarom voor jezelf makkelijk, en geef de boom iedere dag een groot glas water.

Afgezaagd: heb je een afgezaagde boom, dan is het belangrijk dat de stam altijd in een laagje water staat. Tegenwoordig zijn er kerstboomhouders waarbij een gat in de stam van de boom wordt geboord, zodat deze precies op het pinnetje van de houder past. De kerstboom staat op deze manier kaarsrecht, en je kunt hem makkelijk water geven. Zorg dat er altijd een laagje water in de houder ligt.

Tip 5: laat nepsneeuw achterwege

Het kan ontzettend mooi zijn, maar toch kun je nepsneeuw beter achterwege laten. Dit is namelijk niet goed voor je boom. Het is een chemisch product, en daar wordt een plant niet vrolijk van. Ook kan het gevaarlijk zijn voor je huisdieren.

Deel tuintips: