Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Tuinexpert vertelt: hierom kies je voor keramiek

Vind jouw verkooppunt
Stel je eens voor: je host de jaarlijkse familiebarbecue in jouw tuin. Lekkernijen mogen niet ontbreken, en uiteraard wil je ook imponeren met een aantal mooie soorten wijn. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke: er valt een glas rode wijn op de grond, precies op jouw mooie terrastegels! Oh nee. Die vlek zal wel jarenlang blijven. Een doorn in het oog. Tenzij … je keramische tegels gebruikt en de vlek er zo afveegt met een doekje. Geen vlek én geen stress. De stemming is gered ;)Keramische tegels worden niet voor niks aangeraden door experts. Ze hebben ongekende voordelen, waar geen bestrating tegenop kan.

Waarom investeren in keramische tegels?

Om je zo goed mogelijk te kunnen informeren, hebben wij een expert in huis gehaald. Hovenier en tuinexpert Luitzen Madhuizen runt zijn succesvolle hoveniersbedrijf Madhuizen al 25 jaar. Met zijn groene vingers en passie, heeft hij talloze tuinontwerpen afgerond. Er is echter één element die in bijna alle tuinen terugkomt: de keramische bestrating. Na jarenlang werken met deze unieke tegels, heeft Luitzen een bijzondere manier gevonden om keramische tegels aan te leggen. Lange levensduur én minimale onderhoud gegarandeerd. Wij zijn fan!

“Als hovenier ga je altijd voor kwaliteit, en dat is keramiek.”

Bestrating is bepalend voor je tuin

Bestrating is een essentieel onderdeel van de tuin. Hierom is het belangrijk dat je vanaf het begin goed gaat kijken wat in jouw tuin past. “Bestrating bepaalt mede het totaalplaatje en de sfeer van je tuin”, vertelt Luitzen. Wanneer je op zoek bent naar onverwoestbare bestrating, die jarenlang meegaat en ook nog eens in talloze variaties te verkrijgen is, is keramiek de uitgewezen optie. Luitzen is een echte liefhebber: “Keramiek valt zó goed te combineren met verschillende uitstralingen. Je kunt voor een effen tegel gaan, maar bijvoorbeeld ook voor prints.” Belangrijk blijft dat de bestrating overeenkomt met jouw wensen. En enthousiasme is altijd mooi meegenomen!

Wat maakt keramische tegels zo bijzonder?

Als je een keramische tegel koopt, weet je zeker dat de uitstraling ervan nooit zal veranderen. “Keramiek is tijdloos en blijft onveranderd”, vertelt Luitzen. De kleurechtheid van de tegel is misschien wel de meest gewaardeerde eigenschap. Hebben je tegels bijvoorbeeld maandenlang in de zon gelegen en komt er nu een overkapping? Haal gewoon een dweil over de tegels heen en je zal merken dat er werkelijk geen kleurverschil te zien is. Dit maakt herinrichten ook een stuk makkelijker.

Keramische tegels zijn daarnaast heel sterk en hebben geen kalkuitbloei. Ook vlekken verwijder je eenvoudig met een doekje. Geen chemische substanties nodig dus. Ideaal voor jou, maar óók voor het milieu.

De unieke voegkit-methode

Grote tuin of kleine tuin, één ding hebben tuineigenaars meestal gemeen: ze willen niet al te veel onderhoud. Om te beginnen is het daarom belangrijk om te zorgen dat jouw bestrating meteen goed wordt gelegd. “Voor keramiek gebruiken wij altijd een goed zandbed van brekerszand. Dit is een grove korrel die goed nivelleert”, vertelt Luitzen. Wil je geen onkruid of mieren? Dan is het zaak dat je de bestrating gaat voegen. Luitzen heeft de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd met voegmethoden: “Een voegmiddel op betonbasis is lastig, omdat deze krimpt en uitzet onder weersinvloed. Wij hebben een oplossing gevonden die perfect is voor keramische tegels.”

De oplossing voor alle keramische terrassen

Wat deze oplossing is? Een voegkit. Luitzen vertelt: “De voegkit is op basis van silicone en komt in verschillende kleurtinten. Wij kitten de gehele dikte van de voeg vol. Zo voorkomen wij ook dat de tegel gaat bewegen. Mieren komen nergens meer doorheen en onkruid is voorgoed verdwenen.” Luitzen benadrukt dat het wel belangrijk is om hierbij rekening te houden met de waterafvoer. “Door het voegen zakt het water tussen de tegels niet meer door. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat dit water op een andere manier weg kan. Wij gebruiken hier vaak infiltratiepunten voor. Een prima oplossing, die je makkelijk kunt integreren.”

Welke keramische tegels zijn dan het best?

Keramische tegels komen in verschillende diktes. Alle opties zijn geschikt voor gebruik in de tuin. “Wij gebruiken veel 2 cm keramiek. Dit is prijstechnisch een aantrekkelijke tegel”, vertelt Luitzen. 3 cm keramiek is iets dikker, en daarmee ook zwaarder belastbaar. Een fantastische optie voor bijvoorbeeld de oprit. Daarnaast is er ook een vtwonen-lijn met unieke patronen. Voor de innovatievelingen onder ons is er GeoCeramica: een samengestelde tegel met een betonnen onderlaag en een keramische toplaag. Houd altijd in je achterhoofd wat de toepassing van de tegels is en maak een droommatch!

“De duurzaamheid van keramische tegels is toekomstgericht. Je hebt tijdloze bestrating.”

Hoe onderhoud ik keramiek?

Keramische tegels vragen om minimale onderhoud. Maar wij snappen dat je je terras graag netjes en schoon wilt houden. Hoe onderhoud je keramische tegels het best? Luitzen deelt zijn tips: “Je hebt voor binnenshuis vast een dweil. Met eenzelfde soort dweil adviseren wij om ook de keramische tegels af te nemen. Doe dit in combinatie met een milieu­vriendelijke zeep. Bijtende of zure producten zijn niet nodig.”

Wil je je keramische tegels eens goed aanpakken? Dan kan je dit het beste doen met kokend water. Dit is niet alleen simpel; het heeft ook veel voordelen. “Koken zorgt ervoor dat alle alg, bacteriën én zaadjes verdwijnen. Daarnaast zal koken ervoor zorgen dat oude, gebakken stenen weer nieuw leven krijgen en lichter worden.”

Geef keramische bestrating de plek die deze verdient

Bestrating is een essentieel onderdeel van de tuin. Keramiek verdient dan ook een prominente plek. “Maar zonder planten en bomen heeft een tuin geen ziel”, vertelt Luitzen. Om je tuin karakter te geven en levendig te maken, is beplanting noodzakelijk. De belangrijkste tip die Luitzen hierbij meegeeft is om te beginnen bij het ontwerp: “Dit tuinontwerp is de vertaling van de wensen, het gebruik én de persoonlijkheid van de klant. Ieder ontwerp is uniek en vormt de basis voor een persoonlijke oase.”

Vrijwel alle planten gaan goed samen met keramiek. Je bent dus heel vrij in je keuzes. Wees niet bang om veel beplanting aan te leggen. Vooral in deze tijd zorgt groen voor sfeer. Combineer de keramische tegels met mooie lichten, kleurrijke bloemen en je hebt een tuin voor het leven!

Deel tuintips: