Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Geef je gazon een nieuw leven!

Vind jouw verkooppunt
Heb jij in de tuin nog geen mooie, groene grasmat? Dan wordt het de hoogste tijd om te verticuren! Maar wat is verticuteren precies en hoe vaak moet het gebeuren?

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag

Het verwijderen van de viltlaag wil zeggen dat je het mos, dode gras en onkruid tussen je grasmat weghaalt. Verticuteren kan uiteraard met de verticuteerhark, maar dit zal wel een tijdrovende klus zijn. Er zijn speciale verticuteermachines te koop en te huur om de klus sneller te klaren. Daarom raden wij aan om te verticuteren met een speciale verticuteerhark of verticuteermachine.

Verticuteren heeft meerdere voordelen

Bijna elk gazon heeft een laagje van dood gras en mos, dit noem je viltvorming. Door dit laagje kan het water niet goed door de bodem worden opgenomen en kan licht en lucht de bodem onvoldoende bereiken. Verticuteren heeft daarom meerdere voordelen voor je gazon. Wanneer de viltlaag verwijderd is, kunnen de wortels weer meer water, zuurstof en voedingsstoffen opnemen. Dit leidt tot een gezonder gazon. Na het verticuteren kan je gras ook beter herstellen en weer sneller groeien.

Wanneer en hoe vaak je moet verticuteren

Gazon waar veel mos in groeit, heeft afhankelijk van de toestand één- tot tweemaal per jaar een opfrisbeurt nodig. Afhankelijk van het weer verticuteer je het best tussen maart en september. De bodem moet opgewarmd zijn, het beste is boven de 10 graden Celsius. Wanneer er vorst, droogte of extreme hitte is, kan het verticuteren schadelijk zijn voor het gras. Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn, verticuteer dan dus niet! Stel het verticuteren ook uit als de bodem nat is, het is moeilijker om de mulch eruit te kammen en de bodem zal niet optimaal worden gereinigd.

Hoe moet je verticuteren?

Voor je begint met verticuteren, is het handig om eerst het gras te maaien, zodat het niet te lang is. Zorg er voor dat het gemaaide gras van het gazon verwijderd wordt, zodat je makkelijker kan verticuteren. Hierna kan je beginnen met verticuteren door middel van een verticuteermachine. Een verticuteermachine beschikt over messen die de grond openen en zo het mos en de resten van dood gras verwijderen. Belangrijk is om tijdens het verticuteren niet te diep te gaan anders kan je het gras beschadigen. Stel je messen af, deze moeten ongeveer 1 centimeter diep de bodem in kunnen als er een dikke viltlaag is, bij een dunne viltlaag is het advies om 0,5 centimeter aan te houden. Verticuteer dan het gazon in één keer in de lengte, rechte banen in de lengte over het gazon. Hierna één keer in de breedte, je kruist dan de verticale banen.

Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kan je het gazon bezanden en bemesten. Gras bijzaaien is alleen nodig als er grotere kale plekken te zien zijn. Na het verticuteren zal het gazon er wel wat onaantrekkelijk uitzien, maar het zal gauw weer groener zijn als dat van de buurman!

Foto uit "prachtige tuin met overkapping"(tuin­inspiratie) Bekijk item

Ben je klaar met de klus? Vraag hier gratis de terras & trends inspiratie­magazine en ontdek hoe jij jouw tuin nog verder kunt verfraaien. terrasentrends.nl/inspiratie­magazine/

Deel tuintips: