Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Zo maak je je tuin klaar voor de herfst

Vind jouw verkooppunt
De zomer heeft inmiddels ons land verlaten en de regenbuien nemen toe. Valt het je op dat er in de tuin verdacht veel blaadjes liggen? Juist: de herfst is begonnen! En in deze periode is het belangrijk om je tuin voor te bereiden op wat er komen gaat de aankomende maanden. Dan praten wij niet alleen over het wegzetten van de tuinkussens.

Waarom is onderhoud in het najaar belangrijk?

Om je zo goed mogelijk te helpen voorbereiden, hebben wij er een expert bij gehaald: Johnny van Leusen werkt bij Moeller Stone Care en zit al 30 jaar in het vak. Met zijn kennis en jarenlange ervaring in tuin- en tegelonderhoud weet hij als geen ander waarom jouw tuin in de herfst om wat aandacht vraagt: “Je zet de puntjes op de i voor wat gaat komen in de winter. En als je in het voorjaar gebruik gaat maken van jouw mooie terras en tuin, hoef je minder energie erin te steken om het in goede conditie te krijgen. Als je onregelmatigheden in het najaar ziet, is het belangrijk om snel in te grijpen, zodat de winter hier geen grip op krijgt. En ben je in het voorjaar direct voorzien. Voorkomen is beter dan genezen!”

Planten voorbereiden en gras maaien

Heb je groeiende bomen en struiken in de tuin? Dan is het belangrijk om deze te snoeien, om ze gezond te houden. Zwakkere planten die minder goed tegen de kou en wind kunnen, kun je beschermen met een stoffen zak of noppenfolie. Fruitbomen, zoals een appelboom, kun je nu plukken. Maar ook het gazon heeft wat extra aandacht nodig. Maai het gras daarom kort, en zorg ervoor dat er geen bladeren of andere dingen erop liggen. Het gras moet namelijk kunnen ‘ademen’.

Accessoires opbergen

De herfst betekent maar één ding: nat, nat en nog eens nat. De regenbuien nemen al toe, en deze zullen alleen maar meer worden. Daarom is het belangrijk om spullen op te bergen die niet tegen nattigheid en kou kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de kussens van de loungeset, maar ook houten of rieten stoeltjes.

Houd de vijver schoon

De herfst is een goede periode om je vijver flink uit te dunnen als je veel waterplanten hebt. Maar nog belangrijker: houd je vijver schoon. Haal drijvende viezigheid eruit en let vooral op met vallende bladeren. Wanneer deze naar de bodem zinken zullen ze namelijk rotten, en daar heeft je vijver geen profijt van. Maak het jezelf gemakkelijk en bescherm je vijver met een DIY-afdakje tegen vallende bladeren.

Tegelonderhoud? Let op de ondergrond

Bij de grote herfstschoonmaak hoort natuurlijk ook tegelonderhoud. Maar: iedere tegel heeft een andere samenstelling en daarmee een andere aanpak nodig. Johnny vertelt: “Als we kijken naar een cementgebonden ondergrond, dan gaat het om producten die open zijn van structuur. Ze kunnen vocht en vuil opnemen in hun poriën. En dat is vervuiling die moeilijk eruit te krijgen is. Het advies is dan om zulke tegels te beschermen, om heftige vervuiling te voorkomen. Keramiek aan de andere kant is een onderhouds­vriendelijk product. Hier ligt de nadruk dan ook veel meer op het reinigen.”

Welke producten je dan het best voor je tegels kunt gebruiken? Dat vertellen wij je hieronder.

De juiste middelen

Met name vallende bladeren kunnen in de herfst funest zijn voor je tegels. “Vallende bladeren laten vaak een grillige vervuiling achter op de tegels in de vorm van bruine vlekken. De oorzaak is het looizuur dat de balderen bevatten en afgeven tijdens hun verrottingsproces. Eikenbladeren bevatten bijvoorbeeld veel looizuur, dus als je een eikenboom in je tuin hebt staan, kun je maar beter extra voorzichtig zijn”, vertelt Johnny. Welke producten je het best tegen looizuur kunt gebruiken? Dat zijn de krachtige middelen van Moeller Stone Care:

- Voor cementgebonden ondergronden en natuursteen is de HMK R155 grondreiniger het uitgewezen product.
- Keramiek reinig je periodiek met de HMK R157 intensieve tegelreiniger. Zijn je tegels erg vervuild? Dan is de HMK R161 keramiek/porcelanato grondreiniger de beste optie.

Tips van Johnny

Ga je beginnen aan de grote tuinschoonmaak en wil je succesvol reinigen en onderhouden? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Vooral bij tegelonderhoud is het belangrijk om niet alleen uit te gaan van een goed reinigingsproduct, maar ook rekening te houden met het juiste gereedschap, de juiste omgevingstemperatuur én de juiste tijd. Johnny licht toe:

“Na het uitkiezen van het reinigingsproduct, is het belangrijk om hier het juiste gereedschap bij te gebruiken. Veel mensen verkijken zich ook op het belang van de omgevingstemperatuur. Zo moet je bijvoorbeeld niet in volle zon reinigen, want water verdampt. Hierdoor zal vervuiling alleen maar erger aankoeken. Als laatst is het essentieel om rekening te houden met de tijd. En deze tijd bestaat uit twee delen: de inwerktijd van het product, en de tijd die jijzelf erin moet steken. Houd deze drie dus goed in je achterhoofd, en voorkom problemen in de toekomst!”

Deel tuintips: