van schutting tot groene wand

Als je bezig bent met het ontwerpen of inrichten van je tuin, dan heb je vast wel even nagedacht over een- of meerdere erfafscheidingen. Want hoe goed je ook met je buren kunt opschieten, een beetje privacy op je eigen erf is toch wel prettig. Maar voor welke erfafscheiding ga je kiezen? Waarschijnlijk denk je meteen aan een houten schutting. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar een kijkje nemen in het hele assortiment kan vast geen kwaad.

Overleg goed met je buren!

Maar voordat je een keuze maakt, zetten we eerst een aantal feiten voor je op een rijtje. We willen namelijk geen fikse burenruzie op ons geweten hebben.

Om te beginnen is het goed om te weten dat een erfafscheiding een gezamenlijk eigendom, mits deze op de erfgrens staat. Dat betekent in de meeste gevallen dat de kosten van de erfafscheiding door de belanghebbenden worden gedeeld. Hangt je buurman een afzichtelijk schilderij aan zijn kant van de schutting? Dan heb je pech, want dat is toegestaan: aan je eigen kant van de schutting mag je doen wat je wilt, zolang de ander er maar geen last van heeft.

Er zijn nog meer wettelijke regels waar je rekening mee moet houden. Een erfafscheiding die naast of achter het huis staat, mag maximaal twee meter hoog zijn. Voor het huis geldt de norm van een meter. Wil je toch een hogere wand? Dan is het slim om een omgevingsvergunning aan te vragen.

Verder mogen er officieel geen ramen of andere openingen in een erfafscheiding zitten.

Bron: tipsenadvies-vastgoed.nl

Met deze informatie in je achterhoofd kun je dan rustig een erfafscheiding uitzoeken.

SCHANSKORVEN

Wil je een stoere, krachtige erfafscheiding die je niet hoeft te onderhouden? Dan is een schanskorf een goede optie.  Tegenwoordig wordt de functionaliteit van een schanskorf als afscheiding vaak gecombineerd met begroeiing. Dat kan op verschillende manieren en de mogelijkheden zijn eindeloos.

De veelal rechthoekige korven zijn gemaakt van staaldraadmatten en worden gevuld met natuurlijke materialen. Dit zijn vaak soorten natuursteen zoals sierkeien en rotsblokken. Schanskorven zijn een aanwinst voor elke groene ruimte. Ze geven je tuin namelijk een exclusieve en natuurlijke uitstraling. Wil je lekker rustig in je tuin zitten zonder dat je krant of tijdschrift van tafel waait? Ook dan zijn deze duurzame tuinafscheidingen ideaal, want ze weren geluid en wind.

Mocht een schanskorf dé oplossing zijn voor jouw tuin, ga dan eens kijken naar de verschillende opties. Bij Terras & Trends zijn naast draadpanelen en palen ook diverse soorten natuurstenen te vinden. Zo kan je je eigen unieke schanskorf samenstellen.

COMPOSIET SCHUTTINGEN

Een steeds populairder wordende erfafscheiding is de composiet schutting. Bij dit materiaal zijn de beste eigenschappen van hout en kunststof samengevoegd. Composiet is erg onderhoudsvriendelijk en verkleurd niet. Voor deze duurzame tuinschermen wordt vaak de houtvezel of bamboevezel gebruikt. Bamboevezel is sterker, maar ook duurder. Een composiet schutting is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. De meest gangbare uitvoeringen zijn grijs, bruin of antraciet.

De composiet schuttingen zijn duurzaam, scheuren en splinteren niet en zijn recyclebaar. Wel is dit materiaal gevoelig voor krassen en zijn er speciale bevestigingsmaterialen nodig om het composiet op de goede plek te houden. Ben je op zoek naar een strakke, moderne en soms luxueuze erfafscheiding? Kijk dan eens naar de verschillende soorten composiet schuttingen, daar zit vast een passende oplossing tussen.

HOUTEN TUINSCHERMEN

Wil jij een erfafscheiding die je tuin wel afschermt, maar niet compleet afbakent? Dan zou je kunnen kiezen voor trelissen, oftewel: houten tuinschermen. Trelissen zijn de ideale oplossing om je tuin betaalbaar en eenvoudig af te maken. Deze tuinschermen geven een speels en romantisch effect. Zonder begroeiing van planten is een tuinafscheiding van trelissen open en met een doorkijk. De kleine of grotere ruiten in het tuinscherm zijn daarom vooral geschikt om klimplanten te leiden. Vooral rozen zijn een populaire toevoeging aan trelissen.

Ben je geen liefhebber van klimplanten? Dan zou je ook voor een hazelaarscherm kunnen gaan. Dit tuinscherm is namelijk wel dicht, maar de gevlochten hazelaartakken laten wel licht door. Deze milieuvriendelijke tuinafscheiding gaat ongeveer tien jaar mee.

TRADITIONELE SCHUTTINGEN

Een traditionele schutting is eigenlijk helemaal niet zo traditioneel. Hoewel de basis hetzelfde blijft, zijn de mogelijkheden wat betreft schuttingen de afgelopen jaren flink uitgebreid. Zo hoeft een schutting tegenwoordig niet meer per se rechthoekig te zijn.

Misschien wil je wel een erfafscheiding, maar hoeft je schutting niet 1.80 meter hoog te zijn. Een houten scherm van 90 centimeter hoog kan dan ook heel mooi staan. Misschien wil je wel een erfafscheiding die geleidelijk afloopt, dan bestaan er schermen met een afbouw. Of misschien wil je net iets anders dan een reguliere schutting, dan kun je ervoor kiezen om een paar ruitjes open te laten met een trellis driehoek. Daarnaast kunnen planken zowel verticaal- als horizontaal gelegd worden.

De kwaliteit van het materiaal is in de loop der jaren ook verbeterd. De verschillende houtsoorten zijn veel duurzamer, mits ze geïmpregneerd zijn. Douglashout blijft het langst mooi. Als het hout de grond niet raakt, gaat het wel vijftien jaar mee. Bij aankoop is een schutting van Douglashout vaak licht geelrood of geelbruin en na een tijdje verkleurt deze tot oranjeachtig geelbruin.

Grenenhout is iets lichter van kleur. Deze geelachtige houtsoort is afkomstig van de grove den en de hars en noesten geven een natuurlijk effect aan de schutting. Grenen is ideaal materiaal voor constructie, maar gaat wel minder lang mee: ongeveer vijf jaar.

Vurenhout is de populairste naaldhoutsoort in Nederland. Hoewel het – net als grenen – maar vijf jaar mooi blijft, wordt dit houtsoort toch veel gebruikt. Het is namelijk relatief goedkoop en makkelijk te bewerken. Helaas is het in Nederland niet altijd mooi weer en daarom kan vurenhout nadelig zijn. Het neemt namelijk geen water op. Een schutting van vurenhout is bij aankoop wit van kleur en wordt na een tijdje geel of bruin.

GROENE WANDEN

Wil je je tuin een meer natuurlijke look geven, dan zijn er genoeg groene alternatieven om uit te kiezen. Hieronder zetten we een aantal geschikte planten, bomen en struiken voor je op een rijtje:

Leibomen

Vaak zie je leibomen in voortuinen van huizen die dicht aan de straat staan of grote ramen hebben. De takken van een leiboom worden in een bepaalde richting geleid door middel van een houten- of metalen frame. Dat zorgt ervoor dat mensen niet naar binnen kunnen kijken. De natuurlijke vormen van de takken en de groene bladeren maken de erfafscheiding ruimtelijk en speels.

Leibomen zijn er in allerlei soorten en maten. De bekendste is de leilinde, deze worden gekweekt in  verschillende bladgroottes en kleuren. Vroeger stond de leilinde veel bij boerderijen, maar tegenwoordig zie je deze boom ook terug in moderne tuinen.

De leiplataan is een snelgroeiende boom met bladeren die wel 25 centimeter groot kunnen worden. Dit type leiboom heeft een afschilferende bast en geeft daarmee een karakteristieke uitstraling aan je tuin. De moerbei is als struik, half- of hoogstam als leiboom te gebruiken. Deze fruitboom is ideaal voor mensen die hun tuin willen afschermen en tegelijkertijd fruit willen oogsten.

De eigenschappen van een leiboom verschillen per soort. Zo zijn er bomen die in de winter groen blijven, zoals de leilaurier, en fruitbomen die onstuimig bloeien, zoals de leipeer.

Welk type leiboom geschikt is voor jouw tuin, is afhankelijk van de grondwaterstand, het soort grond en de wind. Mocht je voorkeur uitgaan naar een leiboom, vraag dan altijd advies aan een tuinspecialist.

Buxus

Wil je een erfafscheiding die het hele jaar door groen blijft? Dan is de buxus een goede optie. Als je de buxus regelmatig snoeit, zo’n 2 tot 4 keer per jaar, dan wordt deze mooi vol. Een aantal buxusplanten op een rij vormen een sluitende haag die je zowel hoog, als laag kunt houden.

Laurierkers

Ook de laurierkers blijft het hele jaar door groen. Deze struik kan het beste geplaatst worden op een plek waar de grond het water goed vast houdt. Heb je eenmaal een goede plek gevonden? Dan heb je er bijna geen omkijken meer naar. De laurierkers hoeft niet gesnoeid te worden. Vindt je deze toch te hoog worden, dan zaag je de takken tot aan de stam af. Het beste is om dit te doen in het voorjaar.

Taxus

De taxus groeit niet zo snel, maar kan uiteindelijk wel 2,5 meter hoog worden. Taxus soorten zijn erg populair omdat ze makkelijk te snoeien zijn en goed onder andere bomen of planten geplaatst kunnen worden. Als je een taxus gaat snoeien, laat de onderkant dan breder dan de bovenkant. De top vangt meer zon en zal daarom sneller groeien. Gooi het snoeisel niet zomaar weg, want dit wordt namelijk gebruikt als medicijn tegen kanker. Voor faunaliefhebbers is de taxus trouwens niet zo geschikt, de bladeren zijn giftig voor dieren.

Beukenhaag

De beukenhaag zie je over het algemeen veel in Nederland. Dat komt omdat deze haag zorgt voor een stevige en dichte beschutting gedurende het hele jaar. De bladeren verkleuren wel in de winter, maar vallen niet uit. Om je beukenhaag zo mooi mogelijk te houden, is het goed om deze half juni te snoeien.

Bomen en struiken dienen als beschutting en afscherming van je tuin, maar ook klimplanten kunnen een waardevolle invulling zijn voor een erfafscheiding.

Hedera (Klimop)

Heb je een wand, muur of schutting als erfafscheiding, maar wil je je tuin een meer natuurlijke look geven? Dan kun je er hedera – oftewel klimop- tegenaan zetten. Binnen de kortste keren heeft je wand een groene bekleding. De klimplant groeit snel en moet je daarom af en toe snoeien. Het beste is om dat te doen in het voorjaar. Ben je geen fan van de donkergroene kleur van de hedera? Geen probleem, want er zijn nog genoeg andere soorten.

Natuurlijk zijn deze voorbeelden maar een greep uit het totale aanbod, maar hopelijk ben je toch iets wijzer geworden over de mogelijkheden wat betreft erfafscheidingen. Er zijn oneindig veel opties en er is voor ieder wat wils.

gerelateerde producten