Zó houd je je bestrating het jaar door mooi!

De temperaturen dalen, de bladeren vallen en de grond kleurt bruin. Het regent vaker en de dagen worden korter. Dat kan maar één ding betekenen: de herfst is in ons land. Veel tuineigenaars beginnen op dit moment met het ‘winterklaar’ maken van de tuin. Snoeien, schoonmaken en een beetje extra aandacht horen bij dit seizoen. Maar het zijn niet alleen de planten die aandacht nodig hebben. Natuurlijk wil je ook dat je bestrating het hele jaar mooi blijft. Hoe houd je deze dan het best schoon? Dat vertellen wij je in deze blog!

Laat geen viezigheid op de tegels

Hebben de seizoenen nog wel invloed?

Vroeger was een koude winter niet heel bevorderlijk voor terrastegels. De seizoenen hadden destijds wat meer invloed op het benodigde onderhoud. Maar hoe zit dat nu? Suzanna Visser, expert in bestrating bij BJ Visser, helpt al meer dan 20 jaar tuineigenaars aan de juiste tegels. “Bestrating koop je niet voor een paar maanden. Je wilt hier jarenlang van genieten. Daarom adviseer ik onze klanten altijd heel zorgvuldig.”

Tegenwoordig zijn de wisselende weersomstandigheden minder van invloed op de bestrating. Veel soorten tegels zijn daarbij voorzien van een speciale coating óf zijn door innovaties aanzienlijk sterker ten opzichte van vroeger. Suzanna geeft aan: “Het belangrijkste is eigenlijk om viezigheid niet op de tegels te laten liggen.”

Zijn vallende blaadjes gevaarlijk?

De herfst is in volle gang: de bomen laten hun bladeren vallen en maken zich klaar voor de winter. Het is onvermijdelijk dat deze bladeren ook in jouw tuin belanden. Is dit schadelijk? In principe niet. Tenzij je de bladeren laat liggen. Dit kan vervelende gevolgen hebben. “Bladeren bevatten een bepaald soort zuur. Dit kan op de tegels voor hardnekkige vlekken zorgen. Wanneer je bladeren dus op de bestrating laat liggen, riskeer je vlekken én gladheid. Daarom is het belangrijk om deze zo snel mogelijk weer te verwijderen”, vertelt Suzanna.

Houd dit gedurende deze maanden dus goed in je achterhoofd. Een paar extra keren vegen zorgen voor aanzienlijk minder onderhoud straks! Met een simpele bezem kom je heel ver!

En wat als ik meerdere soorten tegels heb?

Je ziet het eigenlijk overal: een tuin met verschillende soorten bestrating. Een veranda met mooie, keramische tegels en een pad van bijvoorbeeld een betonproduct. Verschillende soorten bestrating kunnen elkaar heel mooi complementeren en zorgen voor een authentieke uitstraling. Hoe je deze mix samenstelt, is compleet aan jou. “Tegenwoordig kiezen veel mensen voor duurzame tegels. Kwaliteit is heel belangrijk. Zo zien wij dat keramiek altijd wel goed in de smaak valt”, geeft Suzanna aan. Onderhoud je dan alle bestrating op dezelfde manier? Niet helemaal. Suzanna geeft voor de drie meest gekozen soorten een aantal tips:

Beton: betontegels zijn tegenwoordig vaak voorzien van een coating die de tegel goed beschermt, met als resultaat weinig onderhoud. Een mooi voorbeeld hiervan is de Allemagne tegel. De R155 Grondreiniger van Moeler Stonecare is een mooie aanvulling bij een grote schoonmaakbeurt. Gebruik geen bijtende zuren!

Keramiek: deze sterke tegel heeft weinig onderhoud nodig. Er is maar weinig vuil dat zich aan de tegels hecht. Worden de tegels wat vuil? Dan lost dit eigenlijk vaak vanzelf op in de zon. Ook voor deze tegel hoef je geen chemische substanties te gebruiken.

Gebakken bestrating: net zoals voor keramiek geldt bij gebakken bestrating hetzelfde. Laat de natuur haar werk doen. Wil je de gebakken tegels eens goed aanpakken? Kijk dan bij onze onderhoudsmiddelen voor een geschikt én vriendelijk product.

Laat de hogedrukspuit en het strooizout links liggen

Misschien is de verleiding groot: het begin alweer te vriezen en je wilt geen gladde tegels. Een beetje strooizout kan geen kwaad, toch? Nou, eigenlijk wel. Suzanna adviseert om strooizout niet te gebruiken. “Dit tast de bestrating aan”, vertelt ze. Ook de hogedrukspuit kun je het best links laten liggen. Deze is vaak niet nodig en kan bovendien jouw tegels beschadigen. Met een hogedrukspuit spuit je snel de toplaag van een tegel af, waardoor de bescherming afneemt. De oppervlakte wordt ruwer, en dit geeft algen en vuil meer kans om te hechten.

Suzanna’s onderhoudstips

Wil je jouw mooie terras zo lang mogelijk goed onderhouden en kun je hier wel wat expertkennis bij gebruiken? Wij hebben goed nieuws: Suzanna heeft haar tips met ons gedeeld. Pak dus snel pen en papier erbij!

“Het belangrijkste is om alles schoon en netjes te houden. Let goed op met vallende bladeren. Verwijder deze het liefst zo snel mogelijk. Hiermee voorkom je mogelijke verkleuringen. Heb je last van onkruid? Gebruik dan geen azijn of onkruidbranders. Dit zal je bestrating erg aantasten. Tegenwoordig zijn er hele mooie voegmiddelen verkrijgbaar. Maak hier gebruik van en je hebt direct minder last van onkruid én mieren. Door alle innovaties wordt een tuin steeds onderhoudsarmer. Kies dus vanaf het begin de juiste elementen uit en je hebt jarenlang plezier!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin