Mijn favorieten

Ruim 60 dealerpunten in NL Levering door heel Nederland Jouw tuin onder een dak

Siergrind / Split / Brokjes /Zand

Vind jouw verkooppunt

Met split en grind kies je voor eenvoud én allure!

Ben je opzoek naar afwisseling in je tuin? Dan is siergrind een echte aanrader. Siergrind is een prachtig natuurproduct, dat altijd aansluit bij de andere elementen in je tuin en tegelijkertijd zorgt voor een mooi contrast.

Eigenlijk is grind met elke denkbare tegel te combineren, ook al blijft de natuursteentegel daarin de favoriet. Grind of split is dan ook dé oplossing voor iedereen die op zoek is naar een onderhoudsarme, milieu­vriendelijke tuin met een natuurlijke uitstraling.
Dankzij de hoogwaardige kwaliteit, multifunctionaliteit, weersbestendigheid en de prijs/kwaliteit verhouding blijft siergrind steeds meer stijgen in populariteit. Heb je een klein budget? Dan vormen deze kleine natuursteentjes een heel mooi alternatief op de tegel. Siergrind dient elk doel als het gaat om bestrating.
Wil je een looppad aanleggen, dat recht doet aan je beplanting en tuin­elementen, een oprit met allure of een mooie opvulling voor je bloemperkjes of bloembakken? Het grote assortiment van siergrind en split biedt verrassend veel keuzemogelijkheden.
Ben je op zoek naar een echte eyecatcher? Kies dan voor grote contrasten met kleuren die ver uit elkaar liggen. Hou je meer van subtiel? Maak dan gebruik van de meer complementaire kleuren, zoals een licht of juist donkerkleurig gesteente.
Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Kijk dan naar de kleur van je woning, naar de terrastegels in je tuin of de inrichting van je tuin. We hebben een breed assortiment aan grind en split in allerlei soorten en maten.

De oorsprong

Grind komt uit de natuur. Het wordt gewonnen uit rivieren en meren. Het is gebroken steen dat zijn ronde vormen ontleent aan het stromende schurende water. Overigens worden sommige soorten grind machinaal rond en glad gemaakt. Grind siert de tuin, maar is vaak ook uiterst functioneel, want dankzij de ronde vorm en de hardheid van de steen is het uitermate geschikt als bodembedekker op de oprit of parkeerplaats.
Een mooie en luxe variant is split. Split heet ook wel breuksteen en ontstaat door het splijten (breken) van grote brokken gesteente die gewonnen worden uit steengroeven in gebergten. Het breken veroorzaakt de kenmerkende hoekige vormen, waardoor split minder beweegt als het eenmaal gelegd is. Daarom is split perfect voor opritten en paden.
Lichte kleurverschillen zijn mogelijk omdat split en grind uit grondlagen worden gewonnen. Het kan ook voorkomen dat er een laagje stof op de stenen zit. Dat komt door de manier waarop grind en split gewonnen worden. Daarom komt vaak na een paar regenbuien de eigen kleur van de stenen nog beter uit.

Welk formaat kies je

Voor welke maat grind je kiest, hangt af van de oppervlakte waarvoor je het gebruikt. Split en grind zijn leverbaar in allerlei formaten.
Het standaardformaat bij de meeste soorten split of grind is 8-16mm. Dit wil zeggen dat de kleinste korrel 8 mm is en de grootste 16 mm. De standaardmaat is ideaal voor looppaden, opritten of siertoepassingen.
Voor opritten en parkeerplaatsen kun je het beste kiezen voor siergrind met een formaat van 8-32mm. Steentjes kleiner dan 8 mm blijven namelijk gemakkelijk in het profiel van je banden steken. Daarbij geldt ook: hoe harder de steensoort, hoe geschikter de steen is voor de oprit.
Gebruik je split of grind alleen ter decoratie van je tuin, dan zijn eigenlijk alle soorten mogelijk. Gebruik je het voor je terras, dan is grind de beste optie, vanwege de ronde vormen. Voor de bestrating van een looppad is het verstandig om split of grind te verwerken met een formaat tussen 2-20 mm. Wil je je oprit voorzien van grind? Dan kun je het beste formaten gebruiken tussen 8-20 mm. Grind is daarnaast ook toe te passen op een plat dak. Gebruik dan een formaat van minimaal 16 mm.
Enkele populaire soorten split:

[Hier zes soorten benoemen]

Enkele populaire soorten grind:

[Hier zes soorten benoemen]

Wil je een met je grind een robuuste uitstraling creëren? Kies dan voor formaten als 16-25 mm, 25-40 mm of 40-60 mm. Dit laatste formaat heet ‘breuksteen’ en is ook toe te passen in steenkorven.
Voorbeelden van soorten split en soorten grind die we voor je oprit adviseren:

[Hier zes soorten benoemen]

Hoeveel heb je nodig?

Wil je uitrekenen hoeveel grind je nodig hebt? Bereken dan eerst het aantal vierkante meter en de laagdikte die je nodig hebt. Als je dit met elkaar vermenigvuldigt, heb je het aantal benodigde kubieke meters berekend.
Eigenlijk kun je uitgaan van 75 kg per m2. Met 1 big bag à 0,5m3 bedek je ongeveer 10m2. Met een bi bag à 0,75m3 bedek je 14m2. De benodigde laagdikte is 5-7 cm. Leg je het dunner, dan bestaat de kans dat de ondergrond onder de laag split of grind te zien is. Leg je de laag veel dikker, dan wordt het onprettig om met de fiets of auto over uw oppervlak heen te rijden.

-Een 25 kg zak is goed voor ongeveer 0,017m3
-Een 650 kg big bag is goed voor ongeveer 0,5m3
-Een 1000 kg big bag is goed voor ongeveer 0,75 m3.

Voorkom vervuiling van grind!

Vervuiling van split of grind is eenvoudig te voorkomen.
• Leg split of grind bij voorkeur niet op zeer schaduwrijke plekken. Zonlicht doet wonderen voor uw oppervlak.
• Hark met enige regelmaat het gesteente door, zodat algen minder kans hebben om te groeien.
• Verwijder blad en andere resten. Verdwaalde onkruidplantjes bestrijd je bij de wortel.
• Blijven er na een regenbui vaak plassen water op uw oppervlak liggen? Prik dan preventief gaatjes in de bodem.

Natuurlijke omstandigheden als ‘zure regen’ kunnen op den duur sommige grindsoorten en split aantasten. Je hoeft na verloop van tijd niet al het grind te vervangen. Vul alleen de toplaag aan met een nieuw laagje split of grond. Belangrijk is dat je het spit of het grind niet reinigt met chemische middelen.

Met voegsplit geef je onkruid geen kans

Zand is onmisbaar voor het goed aanleggen van sierbestrating. Voor het opvullen, ophogen en funderen van je oppervlak hebben we verschillende soorten zand in ons assortiment. Daarnaast hebben we ook voegzand, evenals diverse soorten voegsplit.

Voegsplit is een zeer fijn soort split, dat zorgt voor een stabiele bestrating en een mooie uitstraling. Inveegsplit laat bovendien goed water door, dankzij de grove structuur en geeft onkruid geen kans.

69 resultaten